Duitsland claimt voorzitterschap organisatie FAO

ROME, 19 JULI. Duitsland heeft het Nederlandse voorstel geblokkeerd om namens de EG één kandidaat voor te dragen voor de post van directeur-generaal van de in Rome gevestigde Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties, FAO.

Bonn vreest dat de vroegere Nederlandse minister van landbouw en visserij Braks de voorkeur zou krijgen boven de technocraat Bonte Friendheim. Er zijn nu vier kandidaten van EG-landen om de Libanees Edouard Saouma. Naast Braks en Bonte Friedheim zijn dat de Ier Cunningham en de Griek Politis, maar de kansen van de laatste twee worden in Rome laag aangeslagen. Belangrijkste argument van Bonn is dat Bonte Friedheim beter dan Braks in staat zou zijn stemmen van andere landen te trekken. De EG-raad van landbouwministers bespreekt het FAO-voorzitterschap wellicht vanmiddag.