Don Pullen

Don Pullen & The African Brazilian Connection: Ode to Life (Blue Note CDP 0777 7 89233 2 9). Distributie: EMI.

Don Pullen's African-Brazilian Connection, onlangs nog te zien op het North Sea Festival, maakt muziek op een menselijke schaal. Het decibelgehalte is laag genoeg om erbij te kunnen praten, de toon is vriendelijk en op elk stuk kan desgewenst worden gedanst. Al deze kenmerken zijn terug te vinden op Ode to Life, begin dit jaar in New York vastgelegd met de Senegalees Mor Thiam en de Braziliaan Guilherme Franco op percussie, Nilson Matta op bas en als blazer de in Panama geboren Carlos Ward. Het zangerige geluid dat de laatste op altsax laat horen is een verademing na de technische trucs van veel collegae. Pianist Don Pullen, zelf zo'n soort technicus, past zich op deze cd wonderwel aan waardoor de groep prachtig in balans blijft. In los uit de pols gespeelde sambaatjes als The Third House maar ook in Ah George, we hardly knew ya, een eerbewijs aan de veel te jong gestorven saxofonist George Adams, jarenlang Pullens vaste compagnon. Het is geen afscheid met geween en geknars der tanden, meer een simpel "see you later George, have a good time'. Het door Mor Thiam geschreven Aseeko! (get up and Dance!) dat evengoed uit Londen of Amsterdam had kunnen komen, maakt duidelijk waar de groep staat: in het hart van de wereld. Ode to Life is een nieuw bewijs dat echte "wereldmuziek' niets met maskers, rieten rokjes en ander exotisme te maken heeft, maar wordt gemaakt daar waar culturen elkaar onvermijdelijk raken: in de grote steden dus.

    • Frans van Leeuwen