Doden bij aanslag op Egyptische generaal

KAIRO, 19 JULI. Voor het eerst sinds ruim een jaar geleden in Egypte een fundamentalistisch-islamitische campagne van geweld werd gelanceerd, hebben extremisten gisteren een aanval op het leger gedaan. Vier mensen vonden de dood en zes werden gewond bij een aanslag in Kairo op de commandant van de centrale regio, generaal Osman Shahin, die zelf ongedeerd bleef.

De actie was kennelijk bedoeld als vergelding voor de executie van vijf moslim-extremisten op de voorgaande dag. De vijf waren ter dood veroordeeld wegens hun rol bij een mislukte aanslag op de Egyptische minister van informatie. De afgelopen vijf weken zijn nu in totaal 14 moslim-extremisten opgehangen, het grootste aantal politieke executies in Egypte sinds het begin van de eeuw.

De ondergrondse fundamentalistische organisatie El-Gama'a el-Islamiya (islamitische groep) had op 8 juli aangekondigd wraak te zullen nemen voor dergelijke executies. De organisatie, die strijdt voor de vestiging van een puur islamitisch bewind in Egypte, deelde mee dat president Hosni Mubarak op deze manier “zijn eigen graf groef”.

Volgens getuigen openden gisteren vier tot zes mannen, met een zwarte band om het hoofd ten teken van rouw, het vuur toen de auto van generaal Shahin passeerde. Vervolgens schoten zij in het wilde weg om hun aftocht te dekken. Niettemin werd een extremist aangehouden. Een tweede werd bij een schotenwisseling gedood en een derde door passanten doodgeslagen; de rest ontsnapte, aldus bronnen in veiligheidskringen. De overige doden waren een voorbijganger en een politieman.

Een Egyptische mensenrechtengroep veroordeelde tegelijk de harde politiek van de regering tegen extremistische moslims. “De doodstraf lost het probleem niet op. Daardoor zal daarentegen het geweld worden gestimuleerd”, aldus de voorzitter van de groep, Bahaeddin Hassan. “Het ophangen van activisten zou de motivering van dergelijke groepen kunnen versterken om weer aanvallen te plegen ter vergelding van hun opgehangen kameraden”, aldus Hassan. “De cyclus van geweld kan niet op deze wijze worden beëindigd. De islamitische groepen zijn geen mafia. Het gaat om georganiseerde groepen gebaseerd op een religieuze visie en overtuiging.” (Reuter, AFP)