Crisis Pakistan ten einde door vertrek rivalen

ISLAMABAD, 19 JULI. De Pakistaanse premier Nawaz Sharif en zijn grote rivaal president Ghulam Ishaq Khan hebben gisteren een einde aan de politieke impasse in hun land gemaakt door beiden af te treden en de weg vrij te maken voor nieuwe verkiezingen.

De parlementsverkiezingen, de derde binnen zes jaar, zullen worden gehouden op 6 oktober, enkele dagen later gevolgd door verkiezingen op provinciaal niveau. Ten slotte zullen de Pakistanen in november een nieuwe president kiezen.

De beide kemphanen werden het het afgelopen weekeinde eens over deze oplossing van hun conflict, dat het land hoe langer hoe onbestuurbaarder had gemaakt. Sharif en Ishaq Khan wisten dat ze moesten voortmaken met een akkoord omdat de in Pakistan vanouds zeer invloedrijke strijdkrachten duidelijk hadden gemaakt geen voortzetting van de huidige toestand te dulden. De bestuurlijke impasse ondermijnde volgens hen de geloofwaardigheid van het land in het buitenland en schrikte potentiële investeerders af.

Nawaz Sharif, die eind mei door het Pakistaanse Hooggerechtshof in zijn ambt werd hersteld nadat president Ishaq Khan hem in april zijn congé had gegeven, had eigenlijk nog tot 1995 kunnen aanblijven, terwijl president Ishaq Khans termijn in november van dit jaar zou zijn afgelopen.

De premier ontbond het parlement en trad daarna af. Hij toonde zich vannacht teleurgesteld over de afloop van de crisis van de laatste weken en had daarbij in het bijzonder enkele bittere woorden voor oppositieleider Benazir Bhutto, die had geweigerd om met hem een alliantie aan te gaan tegen de machtige president. “In dit land vormen dezelfde mensen die beweren kampioenen van de democratie te zijn daarvoor een bedreiging”, aldus Sharif.

Voor Bhutto, die consequent campagne heeft gevoerd voor nieuwe verkiezingen omdat volgens haar bij de vorige landelijke verkiezingen in 1990 op grote schaal fraude was gepleegd, betekende het compromis van de premier en de president een duidelijke overwinning. “Na lange jaren heeft de bevolking van Pakistan weer de gelegenheid om de soevereiniteit uit te oefenen en een regering van haar voorkeur te kiezen”, verklaarde de voormalige premier Bhutto in een verklaring.

“Het land is geconfronteerd met een zenuwslopende en onzekere toestand. De enige manier op het op te lossen was om ons tot de bevolking te wenden”, zo lichtte de 78-jarige president Ishaq Khan het akkoord in een rede voor de televisie toe.

Onmiddellijk voor zijn aftreden beëdigde Ishaq Khan Moeen Qureshi als de nieuwe premier. Qureshi, een voormalige onderdirecteur van de Wereldbank, zal aanblijven tot de presidentsverkiezingen van november. President zal overeenkomstig de grondwet tijdelijk de voorzitter van de Senaat zijn, Wasim Sajjad. Ook benoemde Ishaq Khan enkele gepensioneerde rechters en generaals die tijdelijk toezicht zullen houden op het bestuur van de provincies.

Door een verwoede strijd over de vraag wie de lakens uitdeelde in de vier provincies van het land - de president en zijn bondgenoten of de regering van Sharif - werden de provincies de afgelopen maanden nauwelijks meer bestuurd. In het bijzonder in de Punjab, waar ongeveer 60 procent van de Pakistaanse bevolking woont, was het bestuur volledig tot stilstand gekomen. (AP, Reuter)