Conflict smeult bij nieuw Palthe

ROTTERDAM, 19 JULI. De franchisenemers van de stomerijketen Palthe hebben zaterdag besloten niet akkoord te gaan met de voorwaarden van de nieuwe eigenaren, de Amsterdamse beleggingsgroep Manaus Business Development. Daardoor dreigt de organisatie van Palthe alsnog uit elkaar te spatten.

Palthe is vrijdag failliet verklaard, waarna de activiteiten zijn overgenomen door Manaus Business Development. Deze groep, die geleid wordt door M. Herter en M. Witteveen, zet de onderneming samen met voormalig Palthe-directeur F. Tournier door onder de naam Palthe Stomerijen bv. Herter gaat ervan uit dat de overname zowel de 60 eigen zaken van Palthe betreft als de contracten die de stomerijketen heeft afgesloten met 52 franchisenemers.

Het merendeel van de franchisenemers is echter tegen de overname. Op een bijeenkomst zatermiddag in Bunnik van de Vereniging van Franchisenemers van Palthe, waar 43 franchisers bij zijn aangesloten, werd unaniem besloten om niet met Manaus in zee te gaan. “Waar we al bang voor waren, is nu gebeurd” zegt C. van Klaveren, secretaris van de vereniging van franchisenemers. Volgens Van Klaveren willen de franchisenemers wel graag onder de naam Palthe door, maar niet onder de condities die de nieuwe eigenaren hebben gesteld.

“Onze bezwaren zijn gericht tegen de contractuele en de financiele voorwaarden”, zegt Van Klaveren. De Palthe-franchisenemers dragen jaarlijks gemiddeld 30.000 gulden af aan de Palthe-organisatie. In ruil daarvoor mogen de stomerijen de naam Palthe dragen en krijgen ze administratieve ondersteuning. De nieuwe eigenaren willen op deze voorwaarden verder gaan, maar dat botst op hevige weerstand bij de franchisenemers die de afgesproken afdrachten veel te hoog vinden.

Volgens van Klaveren is er geen sprake van dat de franchisenemers het faillissement aangrijpen om de contractvoorwaarden, waar zij zelf in het verleden allemaal mee akkoord zijn gegaan, in hun voordeel bij te stellen. “Maar er is in het verleden nogal wat gebeurd”, verklaart hij de tegenstand bij de franchisenemers. Wat dat is, wil Van Klaveren op dit moment nog niet zeggen: “We willen de naam Palthe niet verder in het geding brengen”.

De nieuwe eigenaar, M. Herter, zegt de weerstanden van de franchisenemers te begrijpen. Hij bevestigt dat “er op het hoofdkantoor in het verleden veel fout is gegaan”, maar naar zijn zeggen werkt Manaus er hard aan om de zaken bij Palthe op orde te stellen. De weigerachtige houding van de franchisenemers brengt volgens Herter de overname van Palthe niet in gevaar, “al zijn zij natuurlijk wel heel erg belangrijk voor ons”. De franchisenemers overleggen vanmiddag met hun advocaat over de mogelijkheden om hun contract op te zeggen. Herter neemt voorlopig nog geen stappen: “We zien wel wat er gebeurt”.

De franchisenemers hebben zaterdag ook laten weten grote bezwaren te hebben tegen het aanblijven van directeur F. Tournier. Zij willen alleen doorgaan met Palthe als er een nieuwe eigenaar komt. Voormalig adjunct-directeur H. Bielschowsky, die in een aantal media is genoemd als geschikte kandidaat, komt hiervoor volgens Van Klaveren “zeker niet” in aanmerking. “Hij weet alles van de stomerijwereld, maar op het menselijk vlak is hij volkomen onacceptabel”, aldus Van Klaveren. Manaus-directeur Herter zegt alle vertrouwen te hebben in Tournier, die pas zes maanden bij Palthe werkzaam is. “Tournier was al bezig verbeteringen door te voeren, maar werd ingehaald door de ontwikkelingen en kon daardoor niet goed uit de verf komen”, aldus Herter.