Burgemeester van Den Haag naar Sarajevo

DEN HAAG, 19 JULI. De Haagse burgemeester Havermans overweegt deel te nemen aan een internationale vredesmanifestatie die in augustus in Sarajevo wordt gehouden. Dat heeft de gemeente Den Haag vanmorgen bevestigd. De vredesmanifestatie, die van 4 tot en met 14 augustus moet plaatshebben, wordt georganiseerd door een internationaal comité van vredesactivisten waaronder Pax Christi en het IKV. Volgens een IKV-woordvoerder hebben Mient Jan Faber, Ina Brouwer en Wim van der Zee van de Raad van Kerken toegezegd naar Sarajevo af te reizen. Tot de buitenlandse deelnemers behoren onder meer de speciale rapporteur voor de mensenrechten in Joegoslavië, Tadeusz Mazowiecki, de voormalige voorzitter van het Europees Parlement Simone Weil, Moeder Theresa, de Tsjechische schrijver en politicus Vaclav Havel en voorzitter Jacques Delors van de Europese Commissie.

Burgemeester Havermans werd opgeroepen door zijn ambtgenoot in Warschau. Den Haag heeft een stedenband met de Poolse hoofdstad. Havermans overlegde vandaag met het ministerie van buitenlandse zaken over de veiligheidsaspecten tijdens de vredesmanifestatie. “In het algemeen kun je Sarajevo geen veilige stad noemen”, aldus een woordvoerder van Buitenlandse Zaken. “Dat wil echter niet zeggen dat de situatie voortdurend levensbedreigend is.” Havermans wil eerst afwachten wat de bevindingen zijn van minister Pronk (ontwikkelingssamenwerking), die deze week naar Sarajevo reist. De organisatoren in Genève hopen tijdens de tiendaagse manifestatie in Sarajevo een algemeen staakt-het-vuren af te dwingen.

Volgens de woordvoerder van het IKV moeten prominente vertegenwoordigers van kerken, politiek, sport en cultuur naar Sarajevo afreizen om een vreedzame oplossing te bevorderen.