Barcelona investeert 10 miljoen in Romario

ROTTERDAM, 19 JULI. De laatste hindernissen in het contract van Romario de Souza Faria met CF Barcelona zijn zaterdag opgeruimd. PSV en de club van trainer Johan Cruijff waren al eerder tot overeenstemming gekomen over de transfer waarmee een bedrag van rond tien miljoen gulden is gemoeid.

Romario (27), die gisteren aan een geneeskundig onderzoek werd onderworpen, is vandaag officieel voorgesteld. Het contract loopt over drie seizoenen met een jaarsalaris van rond 2,5 miljoen gulden, premies en publiciteitsovereenkomsten niet meegerekend. Barcelona zorgt voor een auto en geeft hem maandelijks een bedrag van ten hoogste 8.000 gulden voor de huur van een huis.

De afronding van het contract heeft zaterdag in de buurt van Gerona plaats gevonden. Vrijdag vloog de oud-speler van PSV in het privé-vliegtuig van Barcelona's vice-voorzitter Joan Gaspari, samen met zijn zaakwaarnemer Giovanni Branchini, van Milaan naar Gerona.

Barcelona had de voorstelling het liefst tot morgen uitgesteld omdat het dan rustdag in de Ronde van Frankrijk is. De club had gehoopt op die dag Miguel Indurain van zijn prominente plaats in de sportberichtgeving te kunnen verdringen.

Drie jaar voor de zomer van 1996, wanneer zijn contract afliep, heeft Romario de Souza Faria PSV verlaten. De zesvoudige kampioen van de laatste acht seizoenen is er financieel niet slechter van geworden. Barcelona maakt meer geld naar Eindhoven over dan PSV in oktober 1988 naar Rio de Janeiro.

Het aantrekken van de topscorer (zeven doelpunten) uit het olympische toernooi van Seoul was een gouden greep van PSV. Romario kwam voordelig binnen, al wilde Vasco da Gama het doen voorkomen alsof er een sensationeel transferbedrag was neergeteld. De miljoenen konden echter op de vingers van één hand geteld worden. De club verwierf bovendien een "korting' van ongeveer 25 procent door de voetballer in te ruilen tegen voordelig ingekochte schuldobligaties van de staat.

De arbeidsvergunning in Nederland kon niet geweigerd worden, maar Kranendonk, de toenmalige directeur van de Stichting Arbeidszaken Betaald Voetbal, gaf een waardevol advies mee. “Wij veronderstellen dat een club als PSV hem voldoende zal begeleiden. Bijna alle Brazilianen die naar Duitsland gingen, zijn mislukt. Sociale eenzaamheid is het grootste probleem.”

Na zes maanden dacht Romario nog dat iedereen wilde dat hij in Nederland zou slagen als voetballer. “Ik weet dat de spelers eerlijk zijn, zij accepteren mij volledig. Ik vind dat wij goed met elkaar omgaan.” Een jaar later op het gala van de VVCS werd hij door de spelers van alle Nederlandse clubs tot de beste van Nederland gekozen. “De prijs is het beste bewijs dat ik ben geacclimatiseerd.”

Bij PSV had een groep twee jaar geleden al het idee dat Romario dacht alles beter te weten, terwijl de Braziliaan dat nu juist niet als een gedachte koesterde, maar als een voor hem absolute zekerheid. “Een aantal mensen moet hun visie op mij drastisch veranderen. Ik ben geen speler die zich laat commanderen. De spelers kennen mij nu goed, wanneer zij hun houding niet veranderen, ben ik hier weg.”

Manager Ploegsma zei: “Hij heeft gelijk. Iemand die aan de top staat, heeft altijd gelijk.” Romario werd af en toe bestraft en beboet, zijn plaatsje op de reservebank als hij weer eens geblesseerd was geweest. De inmiddels afgezette trainer Westerhof wilde nog verder gaan onder het onderwijzersmotto dat alle kinderen uit de klas hem even lief zijn.

Er moest veel rechtgepraat worden, want PSV wilde het kapitaal dat zijn rendement al voor de volle honderd procent had opgeleverd, in stand houden. Het leidde tot wat toegeeflijkheid van boven en een massa irritatie van onderen. Onder De Mos zou het moeten veranderen. Maar de trainer die de organisatie binnen het elftal als het heiligste beschouwt, hield Romario niet in huis.

Pagina 15: Eindelijk verlost