Andriessen minister van alle zaken

DEN HAAG, 19 JULI. Minister Andriessen (economische zaken) is deze week de baas over Nederland, nu premier Lubbers met vakantie is en vice-premier Kok over enkele dagen afreist. Volgende week neemt minister Pronk (ontwikkelingssamenwerking) voor een week het roer over, gevolgd door minister Dales (binnenlandse zaken). De laatste week, voordat het kabinet zich vanaf 16 augustus weer aan de begrotingsbesprekingen zet, neemt Andriessen opnieuw de honneurs waar.

In augustus 1990 ontdekte Andriessen dat de "zomerwacht' meer kan inhouden dan het afhandelen van lopende staatszaken. In die maand viel Irak buurland Koeweit binnen. Andriessen was als enig dienstdoend minister verantwoordelijk voor het Nederlandse regeringsstandpunt daarover.

De aanwezigheid van slechts één minister is in strijd met een inmiddels in de vergetelheid geraakt kabinetsbesluit uit 1967. Dit schrijft de aanwezigheid van ten minste drie ministers voor.

Na de gebeurtenissen in 1990 zijn geen nadere maatregelen genomen, meldt de Rijksvoorlichtingsdienst. Men vertrouwt op de verbeterde kwaliteit van de internationale communicatielijnen, waardoor de minister-president snel bereikbaar is. Bovendien zijn er altijd wel enkele ministers op vakantie in Nederland. Die zijn snel te raadplegen of, in noodgevallen, met materieel van het ministerie van defensie naar Den Haag te brengen.