Weekoverzicht

De Franse franc mocht zich deze week verheugen in een grote belangstelling. De koers van de munt zakte tot bijna op de bodem van het Europees Monetair Stelsel (EMS). Directe aanleiding voor het wantrouwen van de valutahandel zijn de sombere cijfers over de Franse economie. De Bundesbank, De Nederlandsche Bank en de Banque de France moesten er verscheidene malen aan te pas komen om de koers van de franc te steunen.

Alle ogen waren gericht op de Bundesbank, die donderdag haar tweewekelijkse vergadering hield. Verlaging van de Duitse rente zou de mark minder interessant maken voor beleggers en enige lucht geven aan de franc. Zo niet, dan zou de franc wel eens uit het EMS kunnen vallen en zou zelfs het hele EMS het loodje kunnen leggen, zo werd gevreesd. De schade viel mee: hoewel de Bundesbank vasthield aan haar tarieven, bleef de franc redelijk op koers. Met spanning wordt nu uitgekeken naar de vergadering van het monetaire comité, het orgaan dat beslist over herschikkingen in het EMS.

In Bonn intussen waren optimistische geluiden te horen over de Duitse economie. De regering is van mening dat het dieptepunt van de recessie is bereikt en dat het van nu af aan beter zal gaan.

Het Duitse Handelsblatt zorgde voor enige commotie door te berichten dat Frankfurt in het geheim is aangewezen als vestigingsplaats voor de Europese centrale bank. In Bonn zou het gerucht bevestigd zijn. Groot-Brittannië zou als laatste EG-lidstaat akkoord zijn gegaan met Frankfurt, nu ook dat land het Verdrag van Maastricht ratificeert. In Londen echter werd het nieuws heftig tegengesproken en ook het ministerie van financiën in Den Haag weet van niets.

Japan is bereid om minder auto's te exporteren naar Europa, waar de vraag dit jaar naar verwachting zo'n 15 procent zal dalen. De EG en Japan bereikten echter geen overeenstemming over de omvang van de reductie. Vooral in Duitsland, Frankrijk, Spanje en Italië is de verkoop ingezakt. In Nederland werden in de eerste helft van het jaar 22,4 procent minder auto's verkocht.

Het Amerikaanse levensmiddelenconcern Procter & Gamble gaat dertig fabrieken sluiten en 13.000 banen schrappen (12 procent van het werknemersbestand). Bedoeling is de concurrentiekracht te vergroten en de winst te verbeteren. Procter & Gamble produceert onder andere Dreft, Pampers en Punica.

De Britse tabloids The Sun en de Daily Mirror zijn in een hevige prijzenslag verwikkeld sinds de aankondiging van The Sun dat de krant deze zomer 20 in plaats van 25 pence zal kosten. De Daily Mirror kon niet achterblijven en verlaagde de prijs eenmalig tot 10 pence. Beide kranten kampen met dalende oplagen.