Vier ex-leden legerleiding van Suriname bevorderd

PARAMARIBO, 17 JULI. De vier leden van de afgetreden Surinaamse legerleiding zijn bevorderd tot luitenant-kolonel. Drie van hen, I. Graanoogst, Ch. Mijnals en B. Sital, zijn als hoofdambtenaar-A tweede klas overgeplaatst van het leger naar het ministerie van binnenlandse zaken.

Ze zijn ingedeeld in salarisschaal 22, naast hun salaris van 5.600 gulden (Surinaams) ontvangen zij een maandelijkse militaire toelage van 575 gulden. De vierde ex-legerleider, E. Boerenveen, is eerder al benoemd tot beleidsadviseur van de nieuwe legerleider, A. Gorré, op het ministerie van defensie. Boerenveen heeft dezelfde financiële regeling gekregen als zijn drie ex-collega's. In de voormalige legertop onder leiding van bevelhebber Bouterse hadden de vier, die verschillende rangen hebben, allen de titel aangenomen van "commandant'.

Van de vier gelden Mijnals en Sital - beiden betrokken bij de militaire coup van 1980 - als ideologische "hardliners'. Sital heeft zich ook na zijn aftreden gekeerd tegen het Nederlandse beleid om Suriname te "herkoloniseren'. Graanoogst, die grote zakelijke belangen heeft in de groentehandel, geldt als een pragmaticus. Boerenveen is in de Verenigde Staten veroordeeld wegens cocane-handel maar heeft zich sindsdien bij de regering gerehabiliteerd en onderhoudt een goede werkrelatie met zowel Gorré als minister van defensie S. Gilds.

De militairen legden eind mei hun functies neer op aandringen van het parlement, na een hevig conflict met de Surinaamse regering over de benoeming van Gorré en de hervorming van het "revolutionaire' Nationaal Leger tot een democratisch instituut.