Verzuim in de industrie

Grafiek: Hebben Zweden de slechtste gezondheid, werken zij onder de meest gevaarlijke omstandigheden of zijn zij het kleinzerigst? Hoe het ook zij, Zweden gaat aan kop in een internationale vergelijkinging van verloren werktijd door ziekte, ongevallen of andere persoonlijke omstandigheden.

Per werknemer in de industrie ging in Zweden vorig jaar 11,6 procent van de werktijd verloren. Op de tweede plaats staat (West-)Duitsland, waar bijna 9 procent van de tijd verloren ging. Nederland staat op een derde plaats met een verzuimpercentage van 7,7. In de Verenigde Staten en Japan ligt het verzuim veel lager, op respectievelijk 2,9 en 1,6 procent van de werktijd. Dit blijkt uit onderzoek van het Institut der Deutschen Wirtschaft (IW). Het grote verschil tussen ziekteverzuim in Europa aan de ene kant en Japan en de Verenigde Staten aan de andere kant komt door de verschillen in de sociale wetgeving, aldus H. Salowsky van IW. In de Verenigde Staten betekent niet werken geen geld. Een Japanner die niet komt werken krijgt slechts de helft van het basisloon uitbetaald. Daarnaast speelt in Japan de arbeidsmoraal een belangrijke rol: niet werken kan eigenlijk niet. De arbeidsomstandigheden in de fabriek spelen internationaal gezien nauwelijks een rol.

(Onderzoek: Niek den Tex)