Verkoop van bedorven vlees brengt Oostenrijkse politici in verlegenheid

De Oostenrijkse keuringsdienst van waren is na een onderzoek in Tirol, Stiermarken en Karinthië tot de conclusie gekomen dat talrijke Oostenrijkse supermarkten bedorven vlees en vleeswaren aanbieden. Uit het onderzoek is komen vast te staan dat 35 procent van de aangeboden produkten bedorven was. Bovendien is vastgesteld dat vleesprodukten waarvan de uiterste verkoopdatum verlopen was, opnieuw werd verpakt en voorzien van een nieuwe datum. In sommige winkels bleek zelfs tachtig procent van de vleeswaren niet meer aan de kwaliteitseisen te voldoen.

Het schandaal dreigt nu consequenties te krijgen voor de minister van volksgezondheid, de socialist Michael Ausserwinkler. De rechts-liberale FPÖ heeft het ontslag van de minister geëist, aangezien hem in oktober van het afgelopen jaar al vragen werden gesteld naar aanleiding van eerste verdenkingen, waarop hij toen het antwoord schuldig bleef. Vice-kanselier Busek van de (christen-democratische) Oostenrijkse Volkspartij heeft de socialistische kanselier Vranitzky gesuggereerd maatregelen te nemen tegen Ausserwinkler. Ook drong hij aan op een politiek topberaad over de kwestie. De kanselier sprak in dat verband van "hysterie'.

Bij hun onderzoek dat zich over zeven maanden uitstrekte, stuitten de autoriteiten, aldus de Oostenrijkse krant Die Presse, onder meer op een vrachtwagen die in Tirol van winkel naar winkel reed om vlees waarvan de uiterste verkoopdatum was verstreken op te halen en van een nieuwe verpakking te voorzien. Worstprodukten werden in de winkels gewassen en van nieuwe etiketten voorzien. De 31 in de loop van deze week uitgevoerde steekproeven in supermarkten in Karinthië leverden slechts in zes gevallen vlees op waarop niets aan te merken was. In zeven gevallen werden de gerechtelijke autoriteiten op de hoogte gesteld, in negen gevallen werd een administratieve procedure begonnen, terwijl in tien gevallen waarschuwingen werden uitgedeeld.

De jongste gevallen waren voor de verontwaardigde minister Ausserwinkel aanleiding opdracht te geven om de controle op vlees- en vleesprodukten te verscherpen. Hij sprak het vermoeden uit dat het om een systematische overtreding van de regels gaat en niet om incidentele acties van filiaalchefs die verlopen produkten niet willen laten vernietigen. Overigens heeft de minister gezegd dat slechts in één geval gestuit is op vlees dat een rechtstreekse bedreiging voor de volksgezondheid was. De consumenten is al aangeraden geen vlees in supermarkten meer te kopen. Doet men dat toch, dan is het verstandig te letten op de uiterste verkoopdatum en eventuele verkleuringen aan de rand van het vlees, aldus de leider van de onderzoekscommissie in Klagenfurt.

De voorstanders van Oostenrijks toetreding tot de Europese Gemeenschap hebben de boeren steeds gerustgesteld dat zij van toetreding niets zouden hoeven te vrezen, aangezien Oostenrijk zich zou kunnen ontwikkelen tot de specialiteitenwinkel van Europa met de voortreffelijke kwaliteit van zijn fruit, groente, melkprodukten en vlees.