"Veel slachtoffers bij Afghaanse grens'

MOSKOU, 17 JULI. Bij artilleriebeschietingen vanaf Tadzjieks grondgebied op dorpen in Afghanistan zijn gisteren ten minste tachtig mensen gedood of gewond geraakt.

Dit heeft radio Kabul gemeld. Het gaat kennelijk om een vergelding, door Russische troepen, voor een zware aanval vanaf Afghaans grondgebied door de Tadzjiekse oppositie van fundamentalistische islamieten. Daarbij kwamen dinsdag 25 Russische militairen om het leven. Ook 200 burgers en 70 aanvallers werden toen gedood. In de voormalige Sovjet-republiek Tadzjikistan zijn 3.500 man Russische grenstroepen gelegerd op basis van een verdrag dat in 1992 werd getekend door Moskou en Dushanbe. Volgens Afghanistan zijn bij de bombardementen van gisteren vier dorpen praktisch verwoest en 200 huizen met de grond gelijk gemaakt. Kabul heeft bij Moskou geprotesteerd over de aanvallen en tot onmiddellijke terugtrekking van de Russische grenstroepen opgeroepen. (AP, Reuter)