SLASOEP

Een lichte zomersoep op basis van kropsla is de moeite waard. Voor wie slakroppen in zijn moestuin heeft die dreigen door te schieten, is deze soep wellicht een aardige manier om de sla niet teloor te laten gaan: koken en invriezen. De soep wordt gebonden door een handje rijst mee te koken (of een aardappel indien dat beter uitkomt) maar het binden van de soep kan ook achterwege worden gelaten. In dat geval moet er iets minder water worden gebruikt.

Voor 4-6 porties:

250 gram kropsla

1 1/2 eetlepel olijfolie

1 ui, gepeld en in ringen

1 grote teen knoflook, gepeld en in plakjes gesneden

50 gram (rondkorrelige) rijst

zout en versgemalen peper

een takje basilicum

fino sherry

Verwijder de stronk van de kropsla en was het blad. Verwarm de olie in een ruime pan en fruit daarin op vrij laag vuur al roerend ui en knoflook gedurende 5 minuten (niet laten kleuren). Voeg een liter water toe en doe vervolgens sla en rijst erbij. Breng het geheel al roerend aan de kook en laat het 20 minuten in halfgesloten pan op laag vuur koken, of tot de rijst gaar is. Pureer de soep samen met de basilicum in een food processor (of roerzeef met fijne schijf). Doe de soep terug in de pan en breng haar op smaak met zout, peper en een scheutje fino sherry. Warm de soep nog even goed door. De sherry kan ook vervangen worden door room, een lepel crème frache of wat versgeraspte Parmezaanse kaas, al wordt de soep daar minder fris van. Bij warm weer kan de slasoep ook koud worden gegegen. Serveer goed gekoelde fino sherry als aperitief en drink het laatste drupje uit het glas bij de soep - dat gaat wonderwel samen.