Pearl Jam weet geen weg met sporthal

Concert: Pearl Jam. Gehoord: 16/7 Ahoy, Rotterdam. Herhaling: 17/7 Ahoy en 18/7 Paradiso, Amsterdam.

Om af te koelen van twee uitverkochte avonden in sportpaleis Ahoy, speelt Pearl Jam morgen een "geheim" concert in de Amsterdamse poptempel Paradiso. De rockgroep uit Seattle is het clubcircuit in korte tijd ontgroeid, na een spectaculair optreden tijdens het Pinkpopfestival van vorig jaar. In muzikaal opzicht staat het vijftal los van de zogenaamde grunge-rage, die losbarstte na het succes van stadgenoot Nirvana. Bij Pearl Jam ontbreken de tandenknarsende gitaren die kenmerkend zijn voor het donderend geraas van de grunge-groepen. Zanger Eddie Vedder verpakt zijn gepassioneerde vocalen in meeslepende melodieën en refreinen die noden tot luidkeels meezingen. Het nummer Alive groeide uit tot de hartekreet van de jongste rockgeneratie, ook al behelst de tekst niets anders dan de simpele mededeling "I'm still alive!"

Het debuutalbum Ten stamt inmiddels van twee jaar geleden en de, reeds voltooide, opvolger ligt pas half september in de winkel. Pearl Jam beschouwt de twee Ahoy-concerten als een betaalde vakantie, maar deed weinig moeite om op de onvermijdelijke schaalvergroting in te spelen. Alleen bassist Jeff Ament stuiterde als een misplaatste wildeman over het podium, onder een sobere lichtinstallatie die gedurende een deel van het concert op het publiek werd gericht. De rest stond er een beetje onwennig bij, terwijl de overdaad aan nieuw songmateriaal ervoor zorgde dat de vonk pas oversloeg na een uur van valse starts en rammelende accoordenschema's. In zijn theatrale ballades leek de sinds kort ook als gitarist actieve Vedder op een verdwaalde singer/songwriter, begeleid door een hardrockband van het tweede garnituur.

Pas bij uitgesproken publieksfavorieten als Garden Of Stone en Alive kwam de stemming er in, en wekten ook de achterste tribunes de indruk dat de muziek er te horen was. De quasi gemproviseerde toegift werd ingezet met hetzelfde slome bluesschema dat door honderden amateurbandjes op zijn minst zo goed wordt gespeeld. Pearl Jam vertilde zich aan de galmende sporthal, waar de doorleefde muziek van de meest belovende band uit de Seattle-golf dood sloeg tussen de voorste rijen.

    • Jan Vollaard