Partijen eens over toezicht VN; Strijd Kroatië lijkt voorlopig nog afgewend

ZAGREB/SARAJEVO, 17 JULI. Kroatië heeft gisteren ingestemd met een voorstel van internationale bemiddelaars om de strategische Maslenica-brug en het vliegveld bij Zadar niet uit eigen beweging te heropenen. Een nieuwe oorlog tussen Kroaten en Kroatische Serviërs is hiermee voorlopig afgewend.

Volgens het akkoord zullen de brug en het vliegveld onder VN-toezicht en -bescherming worden geplaatst. De strategisch belangrijke punten zullen voor de Servische eenheden en Kroatische regeringstroepen worden gesloten en door VN-troepen worden bewaakt, zo is meegedeeld door de Kroatische regering.

De Kroatische troepen moeten zich terugtrekken uit het gebied dat zij bij een offensief in januari op de Serviërs hebben veroverd. Het akkoord, waar de Serviërs al eerder mee hadden ingestemd, is opgesteld door de internationale bemiddelaars Geert Ahrens en Knut Vollebeck.

Het aanvankelijke voornemen van Zagreb om de brug, die onder bereik van Servische artillerie ligt, te heropenen leidde de afgelopen dagen tot Servische bombardementen in het gebied. De vrees ontstond dat de Servisch-Kroatische oorlog weer zou oplaaien.

De Kroatische president, Franjo Tudjman, had het standpunt van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties, die Kroatië donderdag opriep tot terughoudendheid, eerst “een aanmoediging aan de Servische opstandelingen om door te gaan met hun agressie” genoemd. Maar Tudjman ging in tweede instantie toch overstag.

In Genève wordt vandaag een nieuwe ronde in het vredesoverleg over het voormalige Joegoslavië gehouden, waaraan behalve Tudjman ook de presidenten van Bosnië en Servië en de internationale onderhandelaars David Owen (EG) en Thorvald Stoltenberg (VN) deelnemen.

Tudjman en diens Servische ambtgenoot, Slobodan Milosevic, hebben hun deelname bevestigd; de Bosnische president, Alija Izetbegovic, heeft dat nog niet gedaan.

In de Bosnische regering is gisteren openlijk ruzie uitgebroken over de toekomst van het door de burgeroorlog geteisterde land. Een van de populairste Bosnische politici, Fikret Abdic, verwijt Izetbegovic een volstrekt verkeerde politiek te voeren door onderhandelingen met de Serviërs en Kroaten nog steeds af te wijzen. (AP, AFP, Reuter)