Nigeria: nieuwe verkiezingen op 14 augustus

ABUJA, 17 JULI. In Nigeria zullen op 14 augustus nieuwe presidentsverkiezingen worden gehouden, zo heeft de Nationale Kiescommissie in de hoofdstad Abuja gisteren bekendgemaakt. De verkiezingen zijn nodig omdat het militaire bewind de vorige gang naar de stembus, op 12 juni, ongeldig had verklaard.

De uitslag van de verkiezingen zal al op 17 augustus worden bekendgemaakt. Aan de strijd om het hoogste staatsambt mogen opnieuw alleen kandidaten mee van de centrum-linkse Sociaal-democratische partij (SDP) en van de behoudende Nationale Republikeinse Conventie (NRC). Alleen deze twee partijen, die door de militaire president, Ibrahim Babangida, zelf in het leven zijn geroepen, zijn toegestaan.

Maar de twee leiders van de SDP en NRC zijn door Babangida uitgesloten van een herkansing. Moshood Abiola, leider van de SDP, won in juni volgens velen de verkiezingen, tot de militairen ingrepen en de tellingen ongeldig verklaarden. De SDP heeft al aangekondigd niet bereid te zijn zonder Abiola aan nieuwe verkiezingen deel te zullen nemen.

In dat geval blijft alleen de NRC over, maar ook de deelname van haar leider, Bashir Tofa, aan de nieuwe verkiezingen, kon niet rekenen op de instemming van Babangida. De NRC heeft gezegd wel een andere kandidaat naar voren te zullen schuiven, die, als de SDP bij haar weigering om deel te nemen blijft en de militairen niet van mening veranderen, dus de nieuwe president van Nigeria zal worden.

De winnaar van de verkiezingen zal op de oorspronkelijk geplande datum van 27 augustus worden beëdigd, zo heeft president Babangida bepaald. Met de belofte van nieuwe verkiezingen en het vasthouden aan 27 augustuis als dag waarop hij zal aftreden lijkt Babangida tegemoet te willen komen aan het buitenland. De meeste buitenlandse waarnemers meenden dat de verkiezingen van vorige maand een eerlijk verloop hadden, maar desondanks ging Babagida over tot annulering.

Het ingrijpen in het democratisch proces kwam de Nigeriaanse militaire leiders op een golf van buitenlandse kritiek te staan. De Verenigde Staten en Groot-Brittannië, twee landen die nauwe betrekkingen met Nigeria onderhouden, kondigden strafmaatregelen aan en eisten dat de democratie zou worden hersteld.

Nigeria is gedurende 23 van zijn 33-jarige onafhankelijkheid geregeerd door militairen. Babangida greep in 1985 de macht en kondigde de afgelopen jaren herhaaldelijk aan plaats te zullen maken voor een burgerpresident. Steeds bedacht hij weer een reden voor uitstel.

Een rechtbank in de voormalige hoofdstad Lagos bepaalde gisteren dat volgende week woensdag de zaak van Moshood Abiola zal dienen waarin deze het militaire bewind aanklaagt wegens het annuleren van de verkiezingen. (AFP, AP, Reuter)