Nick Faldo doet aan midgetgolf bij open Britse titelstrijd; Als Faldo titel pakt behoort hij tot beste golfers na de oorlog

ROTTERDAM, 17 JULI. Een ronde eerder dan verwacht heeft topgolfer Nick Faldo reeds zijn stempel gedrukt op het Britse Open. Op de baan van Royal St. Georges in Sandwich bracht de Engelsman in de tweede ronde het baanrecord op 63, zeven slagen onder par. Halverwege het toernooi gaat hij aan de leiding met acht onder par totaal. Faldo wordt op een slag gevolgd door Bernhard Langer en op twee slagen door Greg Norman, Fred Couples en Gorey Pavin. Faldo en Langer zijn de nummers een en twee van de wereldranglijst en Norman en Couples staan daarop vierde en vijfde.

Volgens Norman is het geen toeval dat juist ook hier de beste spelers nu al voor in het klassement zijn te vinden. De Australiër: “Daar zorgt deze golfbaan voor. Royal St. Georges is een moeilijke baan en kan vele verschillende gezichten hebben afhankelijk vanwaar de wind vandaan komt. Als de wind morgen uit een andere richting waait, spelen we een heel andere baan en komt er een ander repertoire slagen aan te pas. De topspelers kunnen zich beter aanpassen aan wisselende omstandigheden.”

De glorie van de tweede dag behoorde duidelijk aan Nick Faldo. De titelverdediger speelde een magistrale ronde. Al op de eerste hole sloeg hij de bal met een ijzer-5 binnen een meter van de hole voor de eerste birdie. Met grote precisie bleef hij daarna de bal met zijn ijzerslagen naar de pin slaan. Op de lange veertiende hole kwam hij voor het eerst in moeilijkheden. Na twee wilde slagen in de rough liep hij voor het eerst het risico een slag ten opzichte van par te verliezen. Maar met zijn vierde slag verdween de bal over een afstand van 60 meter in de hole voor zijn zesde birdie. Een putt van drie meter op de laatste bezorgde hem niet alleen het baanrecord, maar bracht hem tevens alleen aan de leiding. Een ronde van 63 komt overeen met negen holes in drie slagen en negen holes in vier slagen. Er zijn miljoenen die daar zelfs bij midgetgolf niet aan toekomen. Mocht Faldo morgen op zijn 36ste verjaardag zijn vierde Open titel winnen, dan kan hij naast Ben Hogan en Jack Nicklaus erkend worden als de beste golfer van na de oorlog.

Bernhard Langer had een vroege starttijd en maakte goed gebruik van de milde weersomstandigheden. 's Middags begon de wind aan te wakkeren. Pas op de laatste hole - de 36ste van het toernooi - maakte de Duitser zijn eerste bogey. Op dezelfde baan werd hij in 1981 tweede en in 1985 derde. De winnaar van de US Masters is zeker niet kansloos, maar of hij Faldo kan stoppen is de vraag. Ook Greg Norman maakte een sterke indruk. Hij is tot veel in staat als het hem vroeg in de ronde meezit. Donderdag sloeg hij op de veertiende hole à la Faldo de bal van buiten de green in de hole. Het bracht hem in de stemming om vier birdies achter elkaar te maken. Vier jaar geleden begon hij de laatste ronde met zes birdies om pas in de verlenging te verliezen.

Fred Couples is evenmin uitgeschakeld. De enige speler die ook zijn lange slagen zonder handschoen speelt, had gisteren lange tijd het baanrecord binnen bereik. Hij maakte zeven birdies in de eerste veertien holes, maar eindigde met twee bogey's. De Amerikaan kan een overwinning gebruiken, al was het maar om privé-problemen makkelijker van zich af te kunnen schudden. Zijn landgenoot Gorey Pavin is de gevaarlijke outsider onder de leiders. Deze oogt als de mimespeler die voor terrassen op het Leidseplein Charley Chaplin imiteert. Maar als golfer heeft hij zich op het Amerikaanse circuit de laatste jaren ruimschoots bewezen. Het lijkt echter niet denkbaar dat hij morgenmiddag tussen de gevestigde reputaties overeind blijft.

Verrassend is het optreden van John Daly. Er is niemand in de wereld die de golfbal zo ver slaat als deze Amerikaan. Dat wil niet zeggen dat hij het korte spel verwaarloost. Hij heeft hard op dat onderdeel geoefend en in dit toernooi is dat te merken. Ook Daly lag aanvankelijk op het schema van het baanrecord, maar door vier putts op de zeventiende, waarvan drie binnen een meter, bleef hij steken op 66. Volgende week is de longhitter met zijn ongebruikelijke swing als speciale attractie te zien in het Heineken Open op de Noordwijkse Golfclub.

De opleving van Severiano Ballesteros heeft vermoedelijk een dag geduurd. Gisteren sloeg hij op de vijftiende de bal met een volle ijzer-8 in de hole, maar verder dan 73 kwam de Spanjaard niet. Hij viel ver terug in het klassement. Het kwalificatiecijfer na de tweede ronde lag op drie over par. Van het oorspronkelijke deelnemersveld van 156 zijn alleen de 70 spelers met 143 slagen en minder over naar de laatste twee ronden. Onder de slachtoffers die te veel slagen hadden, waren Sandy Lyle, Jose-Maria Olazabal, Jack Nicklaus en Tom Watson.