Nederlandse F-16's volgende week paraat voor Bosnië

DEN HAAG, 17 JULI. Nederland begint volgende week met oefeningen van zes F-16 gevechtsvliegtuigen vanaf de vliegbasis Villafranca boven Italië en de Middellandse Zee voor de nieuwe NAVO-operatie "Disciplined Guard'. Op 22 juli moeten zestig gevechtsvliegtuigen van de Verenigde Staten, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk en Nederland paraat staan voor de NAVO-actie om VN-grondtroepen in Bosnië te beschermen bij het inrichten en openhouden van veilige zones voor de moslim-bevolking in Bosnië.

Dat schrijft minister Ter Beek van defensie in een brief aan de Tweede Kamer.

Dit weekeinde moet de NAVO de plannen van de nieuwe operaties voorleggen aan de Verenigde Naties in New York. Daarbij komt ook de veiligheid van de eigen grondtroepen aan de orde. Op 10 juni besloten de NAVO-ministers van buitenlandse zaken voorbereidingen te treffen voor de inzet van gevechtsvliegtuigen boven Bosnië ter bescherming van het grondpersoneel. Behalve die beveiliging willen de ministers met de actie bereiken dat de moslims niet nog verder terrein verliezen in Bosnië en de politieke leiding in Bosnië bereid zal zijn mee te werken aan een diplomatieke oplossing.

Op het hoofdkwartier van de NAVO ziet men de nieuwe acties boven Bosnië als een impuls om de verdragsorganisatie, die druk is met studies over haar toekomstige taak, een grotere rol te laten spelen als militaire arm van de Verenigde Naties. De commandant van UNPROFOR (de VN-troepen in het voormalige Joegoslavië) beslist wanneer de geallieerde vliegtuigen zullen worden ingezet.

Dat kan nog weken duren, want de 7.500 extra militairen die de VN in Bosnië paraat willen hebben zijn nog lang niet beschikbaar voor de zes enclaves die moeten worden beschermd. Een Amerikaanse admiraal leidt de NAVO-operatie, waaraan ook de Fransen deelnemen. Parijs weigerde in het verleden troepen onder NAVO-bevel te plaatsen.

Bij de NAVO houdt men er rekening mee dat de zestig vliegtuigen worden ingezet tegen de Servische artillerie in Bosnië, die nog bijna dagelijks bombardeert. Het voormalige Joegoslavische leger beschikte over 11.000 lanceerinstallaties. Volgens inlichtingendiensten zou een groot deel van die wapens zich in Bosnië bevinden. Als de VN-grondtroepen in gevaar komen bij de enclaves kan de commandant van UNPROFOR opdracht geven om uit zelfverdediging het vijandelijke vuur uit te schakelen.

Om gronddoelen te raken zal de Nederlandse luchtmacht over "slimme munitie' moeten beschikken. De precisieapparatuur voor dat soort bombardementen, die in de Golfoorlog werden uitgevoerd, moet Nederland lenen. Nederland levert 40 extra militairen voor de nieuwe operatie van de NAVO. Sinds april zien gevechtsvliegtuigen van de NAVO vanuit Italië en Frankrijk en vanaf vliegdekschepen op de Middellandse Zee toe op het handhaven van het vliegverbod boven Bosnië.