In Chili is alles mogelijk

In Chili wordt van 30 augustus t/m 10 september het wereldkampioenschap bridge gespeeld. In feite staan er twee titels op het spel, het open viertallenkampioenschap - de Bermuda Bowl - en het viertallenkampioenschap voor vrouwen, de Venice Cup. Naast het gastland Chili zal deelname zijn voorbehouden aan landen die zich vanuit hun zone hebben geplaatst.

Het wereldbridge is in zeven zones verdeeld. Bij de indeling van de zones speelt de politiek een rol. Zuid-Afrika mag sinds kort weer meedoen aan wedstrijden van de Wereld Bridge Federatie. Israel is om voor de hand liggende redenen lid van de Europese Bridge Liga. In het oog springt de onevenwichtigheid van de verschillende zones, zowel qua speelsterkte als wat betreft het aantal aangesloten landen. Vandaar dat een zone als Europa door vier landen (sinds decennia ook weer eens Nederland) is vertegenwoordigd en Zuid-Pacific door maar één land.

Er wordt in Santiago de Chile gestart met een round robin van twee groepen van acht. De loting voor deze voorronden is zojuist bekend geworden. De twee groepen lijken niet veel voor elkaar onder te doen. Althans op papier. Dit zijn de sterke landen in de groep van Nederland: Brazilië, Polen, Indonesië en USA II. Bovendien is outsider Mexico niet op voorhand uit te vlakken. Na een halve competitie plaatsen de bovenste vier landen zich voor de kwartfinale, die resulteert in een halve finale. Deze mondt uit in een drie dagen durende finale tussen de twee laatst overgebleven landen.

Bepaalde landen zoals Zuid-Afrika, Chili, Venezuela, Guadeloupe en Colombia, hebben geen schijn van kans om een finale te halen, laat staan deze te winnen. Maar vrijwel alle andere landen hebben die kans wel. Zowel in de open categorie als bij de vrouwen is er momenteel geen land dat met kop en schouders boven de concurrentie uitsteekt. Ook Nederland zou wel eens ver kunnen komen. De hiernavolgende twee handen van het EK uit Menton bewijzen dat Oranje bridgetechnisch met de besten mee kan komen. Allereerst een spel uit de wedstrijd tegen concurrent Noorwegen. De Noren hebben, net als Oranje, een zeer jong en getalenteerd team. Ze plaatsten zich voor Chili door in Menton als derde te eindigen, ondanks deze ramp:

ZuidNoord

NZß7 H8742

ß6 A8

ß5 B87

ß4 742

WestOost

ß7 V53ß7 A10

ß6 Hß6 VB6432

ß5 V105432ß5 A9

ß4 AH5ß4 VB3

Zuid

ß7 B96

ß6 10975

ß5 H6

ß4 10986

Open kamer

West Noord Oost Zuid

Helgemo Westra Helness Leufkens

pas

1ß5 1ß7 2ß6 pas

3ß5 pas 3SA pas

pas pas

Gesloten kamer

West Noord Oost Zuid

De Boer Aa Muller Grotheim

pas

1ß5 pas 1ß6 pas

2ß5 pas 2SA pas

3ß4 pas 3ß6 pas

4ß6 pas pas pas

2SA = forcing

In de open kamer vindt Leufkens dank zij het ijle kwetsbare volgbod van noord de schoppenstart: 6, 3, 2 (!) en 10. De leider, Tor Helness, speelt harten naar de heer. Noord neemt ß6A en vervolgt met schoppen voor oosts aas. Helness incasseert ß6VB. Als die niet lopen speelt hij drie rondjes klaveren en gaat hij van slag met ß7V. Zijn hoop is dat noord in het eindspel van ß5H moet afspelen. Zuid heeft die kaart echter en het contract gaat één down. Om zijn contract te maken moet de leider meteen op de ruitens afgaan.

De Boer-Muller bereiken zonder tussenbieden 4ß6, waartegen zuid uitkomt met ß410. Bauke Muller pakt in dummy en speelt ß6H. Noord neemt ß6A en vervolgt klaveren. De leider neemt in de hand, incasseert ß6VB en vervolgt met ß5A en ruiten na. De schoppenverliezer kan vervolgens geparkeerd worden op ß5V: +420, 10 imps winst voor Nederland.

Het andere spel komt uit de voor Nederland zo glorieus verlopen wedstrijd tegen de latere Europese kampioen Polen. Nederland won ruim, 25-5, onder andere door deze hand:

ZuidNoord

OWß7 84

ß6 B62

ß5 52

ß4 AHVB52

WestOost

ß7 V1032ß7 A65

ß6 V107ß6 H843

ß5 AVß5 B963

ß4 10743ß4 86

Zuid

ß7 HB97

ß6 A95

ß5 H10874

ß4 9

Enri Leufkens zit als zuid in 3SA. West, Zmudzinski, komt met ß72 uit. Balicki pakt ß7A en switcht naar ß63 (?), voor de vrouw van west. De nagespeelde ß610 doet ß69 promoveren tot negende slag. Zo kreeg Leufkens in wezen het contract cadeau, door het warrige tegenspel van dit toch door de wol geverfde Poolse paar. Aan de andere tafel verdedigen De Boer-Muller beter. De start was hetzelfde. Wubbo de Boer, oost, speelde na ß7A gewoon schoppen terug, via de boer voor de vrouw van west. Na een geruime denkpauze switchte Bauke Muller naar ß6V (!). Gawrys nam met ß6A en draaide alle klavers af. Hierna speelde hij een ruiten naar de heer: twee down, 10 imps naar Nederland.

Zuid kon beter ß6V te duiken. West moet dan klaveren naspelen (iedere andere kleur geeft de negende slag weg). Zelfs dan is het spel nog te maken:

Noord

ß7 -

ß6 B6

ß5 52

ß4 2

WestOost

ß7 103ß7 -

ß6 107ß6 H8

ß5 Aß5 B96

ß4 -ß4 -

Zuid

ß7 H9

ß6 A9

ß5 H

ß4 -

Op de laatste klaveren gaat in zuid ß5H weg. West is gedwongen ß5A af te gooien. Dan volgt ß6B: voor heer en aas. West wordt daarna ingegooid met ß610 om in de schoppenvork te spelen.

    • Jan van Cleeff