Claim dreigt voor Van den Nieuwenhuijzen

AMSTERDAM, 17 JULI. Vier Belgische investeringsmaatschappijen kunnen vanaf 1995 ruim 75 miljoen gulden van Begemann-voorzitter J. van den Nieuwenhuijzen opeisen. Dat is het geval indien de koers van het aandeel onder de 114 gulden blijft.

Dit blijkt uit een regeling die de vier fondsen vorig jaar met Van den Nieuwenhuijzen hebben getroffen en die gisteren bekend werd. Niet het Bredase concern maar voorzitter Van den Nieuwenhuijzen zèlf staat garant voor de terugkoop van circa vijftien procent (600.000 stuks) van de Begemann-aandelen à 114 gulden (in totaal 75 miljoen gulden). Na Van den Nieuwenhuijzen zijn de vier fondsen nu de grootste aandeelhouder in Begemann.

Vorig jaar zijn deze aandelen overgedaan aan vier investeringsfondsen (GIMV, NIM, Alinvest en Sidinvest) van de Belgische overheid in ruil voor een belang van 45 procent in Volvocar Sint Truiden (VCST, toeleverancier auto-industrie). Begemann had al 55 procent van de aandelen VSCT. In ruil voor de resterende 45 procent kregen de vier investeringsfondsen een belang van vijftien procent in het beursgenoteerde Begemann.

Later bleek dat grootaandeelhouder Van den Nieuwenhuijzen de aandelen op persoonlijke titel had ingekocht, waarbij hij gebruik maakte van een lening van 130 miljoen gulden die hem door het concern Begemann was verstrekt. Met de VCST-aandelen loste Van den Nieuwenhuijzen de lening vervolgens weer af.

De vordering van de Belgen hangt samen met een soort put-optie die de overheidsfondsen hebben afgesloten na het verkrijgen van een belang in Begemann. Volgens GIMV is met Van den Nieuwenhuyzen afgesproken dat hij het pakket Begemann terug moet nemen als de koers van het aandeel op 14 april 1995 nog onder de 114 gulden is gebleven. Gisteren noteerde Begemann 38 gulden op de Amsterdamse effectenbeurs.

De Belgische overheid loopt wel een risico nu de terugbetaling afhankelijk is geworden van de solvabiliteit van Van den Nieuwenhuyzen. De ondernemer, inmiddels beschadigd door de HCS-affaire, heeft veel geld verloren bij de mislukte redding van HCS en de Krant op Zondag. Daarnaast maakt zijn concern moeilijke tijden door. “Dat is inderdaad een risico. We hopen dat het goed blijft gaan met Joep van den Nieuwenhuyzen”, aldus een woordvoerder.

De Belgen hebben naast de uitoefening van de put-optie nog twee andere mogelijkheden om van het pakket van vijftien procent af te komen. “We kunnen het belang op de beurs òf onderhands verkopen. Maar dan moet de koers wel goed zijn.” Daarnaast kan de deal met Van den Nieuwenhuyzen teruggedraaid worden. De vier investeringsmaatschappijen krijgen in dat geval de 45 procent in VCST terug, terwijl Van den Nieuwenhuyzen weer de beschikking krijgt over de Begemann-stukken.

De aandelentransacties in Begemann hebben de aandacht getrokken van de Amsterdamse effectenbeurs en Stichting Toezicht Effectenverkeer (STE). Er wordt onderzocht of grootaandeelhouder Van den Nieuwenhuyzen de bepalingen van de Wet Melding Zeggenschap goed heeft nageleefd. Over de grootte van het belang van Van den Nieuwenhuyzen bestaat nogal wat verwarring.