Britse MI5 doet een boekje over zichzelf open

LONDEN, 17 JULI. De Britse inlichtingendienst MI5 heeft gisteren na meer dan 80 jaar een boekje open gedaan over de eigen organisatie en geheime operaties.

Het hoofd van de dienst, Stella Rimington, liet zich zelfs in haar functie op de foto zetten, een unicum. De stappen zijn een gevolg van de belofte van premier John Major voor een toegankelijker overheid. De 58-jarige Rimington liet zich met minister Michael Howard van binnenlandse zaken fotograferen, de eerste openbare ontmoeting van een directeur-generaal met zijn minister sinds de oprichting van de MI5 in 1909. Tot voor kort was het bij wet verboden om zelfs de naam van de directeur-generaal van MI5 te publiceren. De hoogste functionaris stond binnen de dienst alleen bekend als "K'. Rimington volgde in februari 1992 Sir Patrick Walker op na diens pensionering en houdt zich na het einde van de Koude Oorlog vooral bezig met de strijd tegen het Ierse Republikeinse Leger (IRA). De dienst geeft nu in een boekje details over de geschiedenis, het bestuur en “een beschouwing over de zich wijzigende bedreiging van de nationale veiligheid”. Ongeveer 70 procent van het werk en de financiën besteedt de dienst, die rond 2.000 medewerkers telt, aan de bestrijding van het terrorisme en 25 procent aan contraspionage. Maar Rimington zei dat sommige operaties te geheim zijn om er opheldering over te geven. “Het is moeilijk in te gaan op aantijgingen over de dienst zonder informatie te geven die huidige, vroegere of toekomstige operaties in gevaar zouden kunnen brengen”, verklaarde zij in het voorwoord van de 36 bladzijden tellende brochure. MI5 kent vijf afdelingen en meer dan de helft van het personeel bestaat uit vrouwen. In de brochure wordt toegegeven wat het publiek al jaren wist; dat de dienst betrokken is bij "undercover'-operaties, afluisteren en het onderscheppen van telefoontjes en post. (AP, Reuter)