Amsterdamse aandelenmarkt na Milaan en Madrid snelst stijgende in Europa; Beurs in half jaar 17 procent omhoog

AMSTERDAM, 17 JULI. Conjunctuurgevoelige fondsen als KLM, Nedlloyd, Hoogovens, DSM en Akzo waren deze week de sterren op de Amsterdamse effectenbeurs. Buitenlandse beleggers stortten zich massaal op Nederlandse cyclische fondsen, die in verhouding aantrekkelijker zijn dan andere Europese aandelen.

Na vier jaar van bescheiden koerswinsten lijkt de Amsterdamse effectenbeurs nu stevig in de greep van een hausse. Ook de komende weken en maanden zullen aandelen waarschijnlijk in trek blijven. Afgemeten naar de spectaculaire ontwikkelingen in de Nederlandse obligatiemarkt de afgelopen zes maanden is het nu de beurt aan de aandelenmarkt.

Het aantal obligatie-emissies verdubbelde de eerste helft van 1993 vergeleken met een jaar eerder als gevolg van de dalende rente. Bedrijven grepen hun kans om dure bankleningen om te ruilen in goedkopere obligaties. Maar de laatste tijd verruilen beleggers bedrijfsleningen weer in voor aandelen.

Beleggers bleven ook deze week conjunctuurgevoelige fondsen kopen, ondanks de twijfelachtige resultaten van bedrijven als KLM, Nedlloyd en Hoogovens. Beleggers gaan ervan uit dat de economie weer aantrekt en deze cyclische fondsen dan weer in de buurt komen van de "intrinsieke waarde' (eigen vermogen per aandeel).

Op een niveau voor de EOE-index van circa 333 punten staat deze belangrijke beursbarometer circa 17 procent hoger dan begin dit jaar. Alleen Milaan en Madrid (ieder circa 20 procent) zijn dit jaar nog sneller gestegen. De winst van Amsterdam is onderdeel van een wereldwijde vlucht van beleggers uit rentedragende beleggingen ten gunste van aandelen. Amsterdam profiteert om twee redenen meer dan andere beurzen: een derde van de genoteerde aandelen is zeer dollargevoelig en circa de helft van de fondsen valt onder de noemer "cyclisch', wat wil zeggen dat ze meer dan andere aandelen zullen profiteren van economisch herstel.

KLM bereikte de hoogste koers van dit jaar. Beter dan verwachte cijfers over het aantal vervoerde passagiers van de KLM wakkerden de vraag naar de vliegtuigmaatschappij aan. Beleggers die meer investeren met het oog op de langere termijn hebben bovendien oog voor de verwachte kostenbesparingen als KLM, Swissair, SAS en Austrian Airlines fuseren. Ook Nedlloyd boekte forse koerswinst, mede gestimuleerd door het bericht in deze krant dat Sealand en Nedlloyd Lijnen praten over een fusie.

Ook Akzo en DSM bleven onderwerp van voortdurende belangstelling van beleggers. De belangstelling voor deze chemiefondsen komt voornamelijk van buitenlandse beleggers, die de afgelopen weken al massaal aandelen hebben ingekocht van de grote duitse chemieconcerns Basf, Bayer en Hoechst.

Afgelopen dinsdag was het de beurt aan Hoogovens, dat door de grens van veertig gulden heenschoot. Handelaren en analisten zien vooral de koersstijging van Hoogovens als een vorm van speculatie door buitenlandse beleggers. In het licht van de resultaten van Hoogovens vorig jaar (ongeveer een half miljard gulden verlies) en de sombere vooruitzichten van de staal- en aluminiummarkt vinden deskundigen het huidige koersniveau overdreven hoog. Hoogovens bereikte dinsdag een koers van 41 gulden. Dat was de hoogste koers sinds augustus 1992 toen een koers van 43 gulden werd gehaald, voordat het aandeel afgleed naar 19,80 gulden in november. “Hoogovens is zo'n beetje de beste performer van de afgelopen zes maanden”, aldus een verbaasde handelaar.

Defensieve aandelen zijn op het moment enigszins uit de gratie, uitgezonderd de financiële sector. De koers van Unilever kelderde met guldens tegelijk, maar dat kwam vooral door de vrees dat in de VS een prijsoorlog zal uitbreken met aartsrivaal Proter & Gamble die de prijzen van wasmiddelen tot 15 procent verhoogt. De opschudding over de actie van Procter komt nadat eerder dit jaar duidelijk werd de merknamen, dé kracht van Unilever, een deel van hun aantrekkingskracht op de consument hebben verloren.