Affaire met smeergeld blokkeert voedselimport

PARAMARIBO, 17 JULI. Het onderzoek naar betalingen van smeergeld aan Surinaamse topfunctionarissen dreigt de import van eerste levensbehoeften in Suriname te blokkeren.

Twee bedrijven die door justitie worden onderzocht, Begro en Insulair, verschaften de Surinaamse overheid tot nu toe de financiële middelen voor de import van onder meer zout, suiker, knoflook, uien, lucifers en babyvoeding. De relatie met deze bedrijven is naar aanleiding van het onderzoek door de Surinaamse overheid verbroken.

De regering in Paramaribo, die zelf onvoldoende financiële zekerheid aan importeurs kan bieden, is daarom vandaag op zoek gegaan naar andere bedrijven die de import van deze goederen kunnen financieren. Voor de import heeft de Surinaamse overheid de komende twee jaar een bedrag van 72 miljoen gulden nodig.

Tijdens een vandaag belegde informatiebijeenkomst in Paramaribo toonden bedrijven zich uiterst argwanend om zich als nieuwe financier op te werpen. Ze beklaagden zich over de onbetrouwbaarheid die de Surinaamse overheid in het verleden aan de dag legde bij de terugbetaling van beschikbaar gestelde kredieten. Uiterlijk 26 juli wordt duidelijk of de overheid een nieuwe financier heeft gevonden.