Vier banken schieten Deense kroon te hulp

AMSTERDAM, 16 JULI. Vier centrale banken hebben vanmorgen ingegrepen met steunaankopen van de Deense kroon. De munt staat op de valutamarkten nog steeds onder zware druk. Vanmorgen bereikte de kroon een koers van 28,840 gulden per honderd, na een slotkoers van 28,885 gulden gisteren. Daarmee blijft de munteenheid dicht tegen de ondergrens van 28,8825 gulden in het Europese Monetaire Stelsel (EMS) liggen.

De verhoging van de rente op speciale beleningen, die de Deense centrale bank gisteren doorvoerde, bleef zonder invloed. Vanmorgen werden nieuwe steunaankopen gesignaleerd van De Nederlandsche Bank en de Deense centrale bank. Ook de Bundesbank en de Nationale Bank van België schoten de kroon vanmorgen te hulp. Behalve de Deense kroon stonden ook de koersen van andere valuta onder druk. Zowel de Portugese escudo, de Spaanse peseta als de Belgische franc noteerden lager.

De druk op de Franse franc is gisteren en vanmorgen iets verlicht, ondanks het besluit van de Bundesbank om de rentetarieven niet te verlagen. De Franse munt stond tegen het middaguur op een koers van 32,96 per honderd, iets hoger dan de slotkoers van gisteren.

Verwacht werd dat handelaren voor het weekeinde posities innemen tegen de zwakkere EMS-munten. Dat maandag een - reguliere - vergadering plaats vindt van het monetaire comité van de EG deed de spanning stijgen. Het monetair comité, dat bestaat uit de ministers van financiën en bestuursleden van de centrale banken, is het orgaan dat beslist over herschikkingen in het EMS.