Unita schiet op VN vliegtuig met hulpgoederen

LUANDA, 16 JULI. Een vliegtuig met hulpgoederen van het wereld-voedselprogramma van de Verenigde Naties is gisteren beschoten door de verzetsbeweging UNITA, toen het trachtte te landen op het vliegveld van Mbanza-Kongo, in het noorden van Angola. Het toestel is teruggevlogen naar de hoofdstad Luanda.

Het was de eerste keer sinds eind april dat getracht werd hulp te bieden aan de door de burgeroorlog getroffen bevolking ter plaatse. Toen werd ook een toestel van het wereld-voedselprogramma geraakt en staakte de organisatie haar vluchten. De UNITA had deze week de veiligheid van de hulpvluchten gegarandeerd.

Vluchten naar Huambo - in het midden van Angola - en naar Jamba en Mavinga in het zuiden slaagden gisteren wel. De gebieden waarin deze steden liggen zijn in handen van de UNITA.

De Veiligheidsraad van de VN heeft gisteren unaniem een resolutie aangenomen waarin zij een wapenembargo tegen de UNITA aankondigt, als secretaris-generaal Boutros-Ghali niet voor 15 september rapporteert dat een staakt-het-vuren tot stand is gekomen in Angola. (AFP, AP)