Stijgende verkoop nieuwe motoren

De verkoop van nieuwe motorfietsen is ondanks de dreigende recessie in Nederland ook in de eerste zes maanden van dit jaar gegroeid.

De afzet steeg met bijna vijf procent van 15.865 naar 16.645 stuks. Voor het hele jaar is de Rai optimistisch. In 1993 worden er waarschijnlijk 25.000 nieuwe machines verkocht, een stijging van bijna drieduizend eenheden ten opzichte van het jaar ervoor, zo heeft de Rai bekendgemaakt.

Daarmee zal de verkoop van de tweewielers voor het negende achtereenvolgende jaar een groei laten zien. In 1985 - toen bereikte de motorverkoop een dieptepunt - werden slechts achtduizend motoren verkocht. Wel heeft zich in de eerste helft van dit jaar het prijsniveau gestabiliseerd. Gezien de inflatie betekent dat in feite een achteruitgang. In de voorafgaande jaren gingen de prijzen steeds omhoog.

De groei van de verkoop van nieuwe machines is volgens de Rai “opvallend” gezien het feit dat bijvoorbeeld de afzet van auto's in Nederland in de eerste heft van het jaar flink is gedaald.

De Japanners, zoals Honda, Suzuki, Yamaha en Kawasaki, blijven de markt domineren. Yamaha is de grootste verkoper met 3799 motoren, gevolgd door Honda met 3504 stuks. De grootste Europese fabrikant is het Duitse BMW met bijna 1100 machines. In totaal strijden 37 motorenfabrikanten om klanten op de Nederlandse markt.