Roemeense kranten boycotten regering

BOEKAREST, 16 JULI. De belangrijkste Roemeense kranten hebben besloten de Roemeense regering te boycotten uit protest tegen de weigering van de regering, in actie te komen tegen van corruptie beschuldigde ministers en andere hoge functionarissen.

Vier grote onafhankelijke kranten beginnen morgen met een “nieuwsembargo” tegen de regering van premier Vacaroiu. Het gaat om România Libera, Evenimentul Zilei, Adevarul en Tineretul Liber, met een gezamenlijke dagelijkse oplage van meer dan een miljoen exemplaren. Het embargo gaat twee weken duren, aldus gisteren Petre Mihai Bacanu, hoofdredacteur van România Libera. Volgens hem is er een kans dat de radio en televisie aan het embargo deelnemen.

Naar aanleiding van publikaties in de Roemeense pers heeft een parlementscommissie onlangs een onderzoek ingesteld naar corruptie op hoog niveau. In een rapport kwam ze tot de conclusie dat een aantal hoge regeringsfunctionarissen zich daaraan schuldig heeft gemaakt. De regering heeft geweigerd actie te ondernemen naar aanleiding van het rapport of de publikaties in de media. (Reuter)