"Politie Zuid-Afrika bleef in gebreke'

JOHANNESBURG, 16 juli. De onafhankelijke Goldstone-commissie heeft de Zuidafrikaanse politie gekritiseerd, omdat zij onvoldoende heeft gedaan om de bestorming van het World Trade Centre vorige maand te voorkomen. Enkele honderden blanke extremisten drongen op 25 juni met geweld het gebouw binnen waar de onderhandelingen over een democratische grondwet worden gehouden en richtten grote schade aan.

In een gisteren vrijgegeven rapport concludeert de commissie, onder voorzitterschap van rechter Richard Goldstone, dat de bezetting “alles behalve spontaan” was. De politie had moeten weten dat een confrontatie met de fascistische Afrikaner Weerstandsbeweging “onvermijdelijk” was. Het feit dat de politie niet met genoeg manschappen het gebouw heeft afgeschermd, noemt Goldstone “plichtsverzuim”. Goldstone steunt echter het besluit om in het gebouw geen geweld te gebruiken, omdat dit op een bloedbad had kunnen uitlopen.