Opnieuw verdachten smeergeld

PAG.3 CURIEUS MOMENT

DEN HAAG, 16 JULI. In het onderzoek naar het betalen van smeergeld aan invloedrijke Surinamers heeft de Haagse justitie nu ook een gerechtelijk vooronderzoek geopend tegen de penningmeester van de Surinaamse hindoestaanse regeringspartij VHP, D. Sardjoe.

De politicus en zakenman wordt er onder meer van verdacht samen met de voormalige directeur van de Surinaamse luchtvaartmaatschappij (SLM), A. Mungra, en twee andere Hindoestaanse zakenpartners met toestellen van de SLM cocane naar Nederland te hebben getransporteerd. Het openbaar ministerie in Den Haag heeft tegen alle vier nu vervolging ingesteld. De politie heeft deze maand op verscheidene plekken huiszoeking verricht.

Vorige week maakte de politie bekend twee Nederlandse exporteurs van levensmiddelen te hebben aangehouden op verdenking van het betalen van smeergeld.

Het verweer van Mungra dat hij de Nederlandse zakenlieden helemaal niet kent, acht de politie niet geloofwaardig. Het onderzoeksteam beschikt inmiddels over verscheidene visumaanvragen van Mungra waarin hij als referenties voor zijn bezoeken aan Nederland de verdachte Nederlandse zakenlieden opgeeft.

De Haagse politie heeft Mungra en Sardjoe nog niet kunnen horen omdat ze in Suriname verblijven. Voorlopig zullen ze waarschijnlijk in Suriname blijven, hoewel Mungra over een pand van ongeveer een miljoen gulden beschikt in Buitenveldert.