Klacht tegen Akzo wegens dumping

ROTTERDAM, 16 JULI. Het chemieconcern Akzo is door het Amerikaanse bedrijf Du Pont beschuldigd van "dumping' van de aramidevezel Twaron in de Verenigde Staten. Du Pont heeft daarmee de wapenstilstand in de al 16 jaar durende aramide-oorlog onverwachts doorbroken.

Du Pont heeft gisteren een verzoek ingediend bij de Amerikaanse International Trade Commission (ITC) om een anti-dumping procedure te beginnen tegen Akzo wegens de importen van aramidevezels op de Amerikaanse markt. Volgens Du Pont berokkent Akzo het concern schade door de manier waarop de Twaron-vezel op de Amerikaanse markt wordt gebracht. Akzo zou de vezel voor te lage prijzen aanbieden. De International Trade Commission en het Amerikaanse ministerie van handel moeten de klacht van Du Pont nu onderzoeken. Deze onderzoeken nemen waarschijnlijk ongeveer negen maanden in beslag.

Akzo, dat verrast is door de actie van Du Pont, noemt de klacht van het Amerikaanse concern ongegrond. Du Pont is de enige producent van aramidevezels, die de onderneming onder de naam Kevlar op de markt brengt. In Nederland produceert Aramide-maatschappij, een joint-venture van Akzo en de Noordelijke Ontwikkelings Maatschappij (NOM), aramidevezels onder de naam Twaron. Beide producenten leveren samen meer dan 95 procent van het wereldwijde aanbod van aramidevezels.

Het Arnhemse chemieconcern zegt zeer bezorgd te zijn over de actie van Du Pont, die mogelijk de vrije handel van aramidevezels in de weg staat. Mocht Du Pont in het gelijk worden gesteld dan bestaat volgens Akzo de kans dat ook de Amerikaanse fabrikanten die de Twaron-vezel in hun produkten verwerken door sancties getroffen worden.

De aramidevezel is jarenlang de inzet geweest van een felle strijd tussen Akzo en Du Pont. Het Amerikaanse concern bracht de supersterke vezel in 1972 op de markt, waarna Akzo vijf jaar later ook besloot tot de produktie van een dergelijke vezel over te gaan. Beide bedrijven zagen een grote toekomst in de aramidevezel, die onder andere als versterkingsmateriaal van rubber, kunststoffen, kabels en beschermende kleding gebruikt kan worden. Akzo en Du Pont raakten vervolgens in een juridische oorlog verwikkeld, waarbij de beschuldigingen van inbreuk op patenten en octrooien over en weer vlogen, en die Akzo naar eigen zeggen “tientallen miljoenen guldens” heeft gekost.

In 1988 eindigde de controverse onverwachts, na een schikking tussen beide bedrijven over de produktie en verkoop van de vezel over de hele wereld. Alleen de Amerikaanse markt bleef voor Akzo tot april 1992 gesloten. Mocht Du Pont de nu aangespannen procedure winnen, dan behoudt Akzo toestemming om in de VS te verkopen. De kans bestaat echter dat de invoerrechten zo hoog worden dat van een reële concurrentiepositie geen sprake meer zal zijn.