Japanse Sanyo lijdt bijna 50 mln verlies

ROTTERDAM, 16 JULI. Het Japanse elektronicaconcern Sanyo Electric heeft in de eind mei afgesloten eerste helft van het boekjaar 1992/93 een verlies geleden van 2,67 miljard yen (47,8 miljoen gulden).

In de eerste helft van het vorige boekjaar behaalde Sanyo nog een winst van 452 miljoen yen (8,1 miljoen gulden). De onderneming gaat ervan uit dat er over het hele boekjaar een verlies van een miljard yen (17,8 miljoen gulden) uit de bus zal komen.

Volgens een woordvoerster is de omslag in het resultaat vooral veroorzaakt door de geringe vraag op de markt voor consumentenelektronica. Ook de hoge koers van de yen, die in de regel een nadelig effect heeft op de exportpositie, benvloedde de resultaten negatief. De Japanse munt steeg in het voorjaar van dit jaar tot recordhoogte tegenover de Amerikaanse dollar en de Duitse mark.

Het Japanse Sanyo Electronics zal meer en meer in het buitenland gaan produceren en zoveel mogelijk onderdelen uit het buitenland gaan halen.

Analisten zeggen dat Sanyo geen strategie heeft om zich in het tijdperk van nieuwe consumentenelektronica - zoals multi-mediaprodukten - te begeven. De onderneming leunt nu nog op de verkoop van hifi-apparatuur en koelkasten, maar ook van deze artikelen neemt de verkoop duidelijk af.

De slechte resultaten van het Japanse Sanyo Electronics passen in het beeld van teruglopende winst dat veel vooraanstaande Japanse ondernemingen in maart van dit jaar, bij het sluiten van het boekjaar, lieten zien.