Janivo: forse strop in voormalige DDR

De Nederlandse investeringsmaatschappij Janivo uit Breda, eigendom van de familie De Pont (voormalig importeur van Mercedes-Benz), heeft een strop van enkele miljoenen guldens geleden op de overneming van de Oostduitse jacht- en sportgewerenfabrikant Sühl.

Nog geen jaar na de redding door Janivo, de Franse Group Suez en drie particulieren, heeft de Duitse wapenfabrikant uitstel van betaling aangevraagd.

Sühl, al ruim 400 jaar producent van bekende merknamen als Merkel, Simson en Haenel, zit met een tekort van dertien miljoen mark.

Janivo en de andere investeerders blijken, ondanks een afgegeven werkgelegenheidsgarantie voor de 400 werknemeers van het bedrijf, niet langer bereid financieel bij te springen. De forse omzetdaling in de afgelopen maanden vormde het voornaamste motief van de groep om van verdere investeringen af te zien. Besprekingen met de Treuhandanstalt en de deelstaatregering brachten evenmin uitkomst.

Janivo gaat door het avontuur enkele miljoenen guldens verliezen. De Nederlandse investeringsmaatschappij participeert in de voormalige DDR verder nog samen met de Franse bank Paribas in een beleggingsgroep die in september 1991 de voormalige Maschinenbau- und Technik-handel (MBH) van de Treuhandanstalt overnam.

Janivo bezit in Nederland onder meer flinke belangen in beursgenoteerde bedrijven als Dico, Weweler, Batenburg, Sphinx, Beers, Vredestein, Samas, De Boer Winkelbedrijven en Bank Mendes Gans. In juli vorig jaar moest voor enkele miljoenen gulden verlies worden afgeboekt door het faillissement van het automatiseringsbedrijf Kern Groep, waarin Janivo een fors belang in portefeuille had.