Golfers scoren hoog dankzij regen in Kent

ROTTERDAM, 16 JULI. Na de eerste ronde van het Britse Open op de winderige en regenachtige baan van de Royal St. Georges Golf Club in Sandwich is de strijd nog open. Maar liefst 47 golfers speelden in Kent onder de par van 70. Met nog drie dagen voor de boeg duurt het waarschijnlijk tot zondag voordat met enige zekerheid een favoriet kan worden benoemd.

De Amerikanen Mark Calcavecchia en Fuzzy Zoeller en de Australiërs Greg Norman en Peter Senior zetten gisteren de toon met een score van 66, vier slagen onder par. Zij worden op één slag gevolgd door een groep van tien spelers met 67, vijftien spelers met 68 en negentien spelers met 69. De situatie met zoveel spelers op drie slagen van elkaar laat voorlopig nog alle mogelijkheden open. Op een grillige kustbaan als Royal St. Georges kan een speler in een paar holes zijn voorsprong verliezen, of dichterbij komen.

Greg Norman begon zijn ronde met een double bogey 6, maar maakte vanaf de dertiende hole vijf birdies achter elkaar. Daarmee kwam één van de meest getalenteerde golfers eindelijk weer eens tot zijn recht in de eerste ronde van een grand slam-toernooi. De 38-jarige Australiër heeft van de grote toernooien alleen het Britse Open in 1986 gewonnen. Een ander lichtpunt was de wederopstanding van Severiano Ballesteros. De Spanjaard stond vijftien jaar te boek als de spectaculairste golfer die overal ter wereld toernooien won. Sinds hij getrouwd is en een gezin heeft, is zijn ster verbleekt. Twee jaar geleden was hij nog nummer één van Europa, maar dit seizoen begon hij aan het Britse Open op de 68ste plaats van de Europese ranglijst. Ballesteros heeft drie keer het Britse Open gewonnen en kreeg op Royal St. Georges een extra applaus van het kritische publiek. Zoals gebruikelijk sloeg hij de bal links en rechts naast de baan, maar telkens wist hij zijn score met genadeloos kort spel te redden. Pas op de laatste twee holes maakte hij een bogey. Met zijn score van 68 telt hij weer volop mee. Voor de golfsport en voor Ballesteros zelf zou toernooiwinst een sprookje zijn.

De beste winnende score van een Open op Royal St. Georges werd gemaakt door Bill Rogers in 1981. De Amerikaan had toen 276 slagen nodig, vier onder par. Dat na één ronde nu al vier spelers die score hebben bereikt, is te danken aan de aanhoudende regen van de laatste dagen. Tijdens de oefendagen troffen de spelers een harde baan, waar de bal op de hellingen van de duinen vreemde bokkesprongen kon maken. Het natte weer heeft de ondergrond nu zachter gemaakt, waardoor de bal beter te controleren is en beter zijn lijn houdt. Ook reageren de greens beter op de backspin. Van de grootste favorieten had titelverdediger Nick Faldo 69 slagen nodig. Nick Price (68) en Bernhard Langer (67) zijn ook nog lang niet uitgeschakeld. Van de vier leiders die 66 maakten, lijkt Greg Norman de meest serieuze titelkandidaat.