Glas tussen advocaat en "vluchtgevaarlijke'

ROTTERDAM, 16 JULI. Alle als "zeer vluchtgevaarlijk' bestempelde gevangenen mogen vanaf 1 augustus alleen nog contact met hun advocaat hebben via een glaswand.

Dat heeft landsadvocaat mr. E.J. Daalder gisteren bekendgemaakt tijdens een kort geding voor de Haagse rechtbank, dat was aangespannen door de Amsterdamse advocate mr. B. Ficq. Een cliënt van haar zit in de extra beveiligde inrichting (EBI) van de Marwei in Leeuwarden gevangen. Deze cliënt van Ficq probeerde de afgelopen jaren meermalen te vluchten. Tot nutoe lukte het hem driemaal. De laatste keer - in september 1992 - ontvluchtte hij de EBI-afdeling van inrichting De Schie in Rotterdam. De man gebruikte toen geweld en gijzelde een bewaarder. Begin juni ontdekte Ficq dat de bewakers in de Marwei een gesprek tussen haar en haar cliënt afluisterden.

Advocaten die alleen in de Marwei hun cliënt bezoeken, staan onder toezicht van bewaarders, of ze spreken met hun cliënt vanachter een glazen ruit via een intercom. Ficq en haar cliënt verzetten zich tegen deze beperkingen en eisen het recht om elkaar onder vier ogen te kunnen spreken.

Volgens Daalder zijn deze maatregelen onder meer genomen ter bescherming van de advocaten. Als zeer vluchtgevaarlijk aangemerkte gevangenen zullen vanaf begin augustus worden opgesloten in de Tijdelijk Extra Beveiligde Inrichting (TEBI) in Vught. Daar zullen de glaswanden worden geplaatst.

De verbouwing van het hoofdgebouw van deze strafinrichting - Nieuw Vosseveld - in Vught is bijna klaar. De eerste vier "zeer vluchtgevaarlijke gedetineerden' zullen op 2 augustus in Vught aankomen. Alle andere extreem vluchtgevaarlijke gevangenen, die nu nog in de Extra Beveiligde Inrichtingen in Leeuwarden, Sittard, Hoogeveen en Rotterdam zitten, zullen voor 20 september naar Vught worden gebracht. Er komen 33 plaatsen in Vught. Het hoofdgebouw van Nieuw Vosseveld is tijdelijk ingericht voor extreem vluchtgevaarlijke gevangenen in afwachting van de nieuw te bouwen EBI's in Lelystad en Vught. Tot de inrichting van de TEBI in Nieuw Vosseveld werd besloten na een recent aantal gewelddadige ontsnappingen van gedetineerden uit de EBI's.

In de nieuwe EBI's in Vught en Lelystad komen voorzieningen voor het luchten, sporten en ontvangen van bezoek binnen de muren van de TEBI.