Frankfurt zou de Europese bank krijgen

BONN, 16 JULI. De beursstad Frankfurt wordt de zetel van de toekomstige Europese centrale bank. De beslissing ten gunste van Duitslands financiële hoofdstad zal komend najaar op een EG-top in Brussel worden bevestigd. Dat staat vast nu ook Groot-Brittannië ermee heeft ingestemd dat de bank naar Duitsland gaat.

Dit meldt de Duitse krant het Handelsblatt vandaag. Het ministerie van financiën in Bonn wilde dit bericht bevestigen noch ontkennen. Maar een woordvoerder wees er vanmorgen wel op dat minister van financiën Theo Waigel zich begin deze week na een vergadering met zijn EG-collega's in Brussel al openlijk “zeer optimistisch” uitliet over de kandidatuur-Frankfurt.

Het bericht van het Handelsblatt werd vanmorgen in Den Haag en Londen heftig ontkend. Een woordvoerder van het ministerie van financiën sprak van "onzin'. Officieel moet de ministerraad hierover een besluit nemen en dat is niet gebeurd, ook volgens de Rijksvoorlichtingsdienst klopt het niet en een woordvoerder van de Britse regering bestempelde het bericht vanmorgen desgevraagd als "rommel'.

Indien de berichten in het Handelsblatt juist zijn hebben kanselier Kohl en minster Waigel na twee jaar onderhandelen nu hun zin gekregen. Zij hadden steeds gewezen op leidende rol van de D-mark in het EMS, de modelfunctie van de onafhankelijke Bundesbank en haar strenge monetaire politiek. En bovendien konden zij wijzen op het, ook psychologisch, grote offer dat Duitsland heeft gebracht door in te stemmen met het EMU-verdrag en het daarin voorziene opgaan van de D-mark in één nieuwe Europese munt.

Vooral tegen die consequentie van de Maastrichtse verdragen, en tegen het risico dat een toekomstige Europese centrale bank minder onafhankelijk van “de politiek” zou zijn, groeien de bezwaren in het Duitse bedrijfsleven, de media en de bevolking. Een afwijzing van de Duitse kandidatuur voor de Europese centrale bank, circa een jaar voor de volgende Bondsdagverkiezingen, zou ook daarom een klap voor Kohls regeringscoalitie zijn geweest.

Vorig jaar juni hadden al elf van de twaalf EG-staten op een top in Portugal vóór de kandidatuur van Frankfurt/Main dan wel Bonn gestemd. Alleen de Britse premier, John Major, bleef zich lange tijd verzetten. Naar het heette had dat vooral te maken met de oppositie in zijn eigen Conservatieve partij tegen "Maastricht'. Binnen de EG blokkeerden de Britse (Londen) en de Franse kandidatuur (Lyon) voor een vestigingsplaats van de Europese bank elkaar.

Omdat de andere EG-regeringsleiders begrip hadden voor de moeilijke positie van de Britse premier hadden zij ingestemd met uitstel van de besluitvorming. Maar nu de parlementaire ratificatie van die verdragen in Londen sinds kort een feit is, zou Kohl in informeel overleg ook van Major groen licht voor de Duitse kandidatuur hebben gekregen. Op de vraag of Waigel met zijn openlijke optimisme van begin deze week niet voor nieuwe ergernis in Londen kan hebben gezorgd, wilde de woordvoerder van Financiën in Bonn vanmorgen niet ingaan.