Forse winst voor aandeel Nedlloyd na fusiebericht

AMSTERDAM, 16 JULI. Nedlloyd boekte vanmorgen forse winst op een hogere Amsterdamse effectenbeurs, waar de stemming werd gedicteerd door het aflopen van een aantal optiecontracten vandaag.

AMSTERDAM Nedlloyd was omstreeks het middaguur 1,30 gulden hoger op 37,90 gulden, bij hoge omzetten. Handelaren noemden als reden voor de stijging het bericht in deze krant dat Sealand wil fuseren met Nedlloyd Lijnen. Daarnaast speelde de aanhoudende vraag naar cyclische fondsen een rol.

Andere bedrijven die worden gezien als in hoge mate conjunctuurgevoelig - en de afgelopen weken forse koerswinst hebben geboekt - zijn de chemische bedrijven Akzo en DSM. Akzo boekte een winst van 0,50 gulden op 161 gulden, ondanks nieuws dat in de VS een onderzoek is begonnen naar dumpingpraktijken van het Nederlandse concern. DSM boekte een winst van twee dubbeltjes op 97,50 gulden.

De Amsterdamse effectenbeurs lag er vanmorgen verdeeld bij, maar kende volgens handelaren toch een vriendelijke ondertoon. De tendens is en blijft echter dat de weg omhoog is ingeslagen, zoals de afgelopen week is gebleken.

De voedingswaarden, die de gehele week al uit de gratie waren, lagen er ook op de laatste dag van de week slecht bij. De financiële en cyclische waarden zorgden dat er toch nog sprake kon zijn van enige vriendelijkheid.

De EOE-index noteerde tegen het middaguur een winst van 1,21 punt op 333,00 terwijl de stemmingsindex 0,70 beter noteerde op 117,70. Handelaren geloven niet dat de EOE-index veel verder zal stijgen nu in de middag opties op indexen, aandelenfondsen en termijncontracten aflopen.

Van de internationale waarden wist KLM de forse winst van gisteren vast te houden en het fonds kon zelfs met twee kwartjes verder uitlopen tot 33,90 gulden. Er bestaat nog steeds massieve vraag uit het buitenland naar de nationale luchtvaartmaatschappij. Meer dan een half miljoen aandelen verwisselden vanmorgen van eigenaar, waarmee KLM het meest verhandelde aandeel was. De lagere olieprijs versterkte het enthousiasme van beleggers voor KLM.

Hoogovens wist als cyclisch fonds bij uitstek zeven dubbeltjes op te lopen tot 40,50 gulden. De gemeente Amsterdam maakte gisteren bekend dat het totale belang van 1,17 miljoen stukken Hoogovens is verkocht. Amsterdam was al van voor de Tweede Wereldoorlog in het bezit van aandelen Hoogovens. Samen met het rijk en de provincie Noord-Holland behoorde Amsterdam tot de oprichters van het concern. Het rijk heeft thans nog 12,32 procent van Hoogovens in handen.

Bij de financiële waarden lag ING met een winst van zeven dubbeltjes op 66,20 gulden goed gevraagd. Amev wist 1,20 gulden beter te noteren op 72,40 gulden, waarbij de vraag vooral was te danken aan het feit dat de financiële waarden deze week iets zijn achtergebleven bij de andere fondsen.

Stork, dat als producent van kapitaalgoederen een indicatie geeft over de ontwikkeling op lange termijn, was negen dubbeltjes beter op 35,50 gulden.

De obligatiemarkt lag er doodstil bij. Bij de opening was de markt onveranderd om later in de ochtend fractioneel op te lopen.

Op de valutamarkten ging de belangstelling voornamelijk uit naar de Deense kroon, waarvan de koers vanmorgen massaal werd ondersteund door de centrale banken. De dollar noteerde verdeeld ten opzichte van de Europese valuta's. Omstreeks het middaguur werd de Amerikaanse munt in Amsterdam verhandeld voor iets minder dan 1,94 gulden.

NEW YORK De aandelenmarkt in New York voegde gisteren nog iets aan de winst toe die de dag ervoor was geboekt. Het Dow Jones-gemiddelde van dertig toonaangevende fondsen sloot 8,39 punten hoger op 3.550,94. Woensdag liep de beursindex 27 punten op. De Dow zit nog een kleine vier punten af van het record van 3.554,84 van 27 mei. Meer dan 254 miljoen aandelen wisselden van eigenaar.

Aanvankelijk zakten de aandelenkoersen weg tot zelfs zestien punten onder het slotniveau van de voorgaande dag. Handelaren noemden het een “consolidatie” van de hier en daar woensdag buitengewoon sterk gestegen koersen. De markt reageerde gisteren gereserveerd op de kwartaalcijfers die goed uitvielen. Tegenvallende kwartaalcijfers of winstverwachtingen werden echter flink afgestraft met koersdalingen. Zo moest Storage Technology 17 procent terug.

TOKIO De aandelenkoersen in Tokio sloten vanmorgen hoger. De vraag van beleggers ging uit naar een beperkt aantal aandelen. De meeste beleggers namen een afwachtende houding aan. De beurs wacht het resultaat van de algemene verkiezingen aanstaande zondag met spanning af. Het Nikkei-225-koersgemiddelde sloot 173,51 hoger op 20.331,51.