Bij staf NS vervallen 550 banen

UTRECHT, 16 JULI. Bij de centrale staf van de Nederlandse Spoorwegen in Utrecht vervallen de komende jaren ongeveer 550 van de 700 arbeidsplaatsen. Deze rigoureuze maatregel maakt deel uit van de algehele inkrimping van de spoorwegen met 3.500 arbeidsplaatsen. Nu werken bij de NS nog 28.000 mensen.

De centrale staf ondersteunt de hoofddirectie. De staf houdt zich bijvoorbeeld bezig met planning, in- en externe betrekkingen, personeelsadministratie, veiligheid en technisch onderzoek. Het functioneren van de staf is de afgelopen maanden doorgelicht, wat resulteerde in een "overhead waarde analyse'. Onderzocht is wat de staf doet, hoe dat gebeurt en wat de afnemers er aan hebben.

De activiteiten van 200 van de 550 verdwijnende arbeidsplaatsen zullen geheel komen te vervallen. De diensten van de resterende 350 werknemers zullen worden aangeboden aan de "business units' en de "service units' die de NS op dit moment aan het vormen zijn. Het is mogelijk dat deze units de activiteiten niet zullen overnemen.

Niet bekend

In mei besloten de NS de hoofddirectie van zes leden in te krimpen tot drie. Ook dit had tot doel de gedetailleerde besluitvorming vanuit de Utrechtse hoofdgebouwen te beperken.