Bhutto annuleert "lange mars' in ruil voor verkiezingen

ISLAMABAD, 16 JULI. De Pakistaanse oppositieleider Benazir Bhutto heeft een voor vandaag vastgestelde "lange mars' van haar aanhangers naar Islamabad om de regering van premier Nawaz Sharif ten val te brengen, onder druk van het leger “in het nationaal belang” afgelast.

In ruil daarvoor, aldus medewerkers van de ex-premier gisteren, worden vervroegde verkiezingen gehouden.

“De verkiezingen komen eraan”, zei vandaag ook een minister, uren nadat chef-staf generaal Abdul Waheed in enkele ronden pendeldiplomatie president Ghulam Ishaq Khan, premier Sharif en Bhutto tot een compromis had gedwongen. Generaal Waheed, aldus militaire kringen, vreesde dat Bhutto's "lange mars' - het jongste produkt van haar inspanningen om verkiezingen af te dwingen, die zij denkt te winnen - zou resulteren in bloedvergieten en vervolgens in druk op het leger de macht over te nemen. Als voorzorgsmaatregel had het leger al, op verzoek van premier Sharif, prikkeldraad-versperringen rondom de hoofdstad aangebracht. Talloze militairen en paramilitaire grensbewakers patrouilleerden in Islamabad.

Bhutto had ruimte gekregen voor haar vervroegde-verkiezingsproject door de verlammende machtsstrijd tussen president Ishaq Khan en Nawaz Sharif. Hun onderlinge oorlog begon in februari, toen de premier probeerde de president zijn bevoegdheid af te nemen om het parlement te ontbinden. Enkele maanden later ontsloeg de president de premier, waarna het Hooggerechtshof de laatste in zijn functie herstelde. Sindsdien heeft de president er hard aan gewerkt om Sharifs regering te ondermijnen, door de vorming van hem vijandig-gezinde regeringen in de Punjab en in de Noordwestelijke Grensprovincie te stimuleren en bijeenkomsten met Bhutto te houden.

Waheed zou vandaag zijn pendeldiplomatie tussen de drie hoofdrolspelers hervatten om de laatste hand te leggen aan een compromisformule. Die zou de vorming omvatten van een neutrale overgangsregering, die in oktober vervroegde verkiezingen zou moeten houden. Sharifs officiële termijn loopt pas in 1995 af. Een probleem is nog de positie van de president, wiens aanblijven volgens de broer van de premier, Shahbaz Sharif, “onaanvaardbaar” is. Maar “als hij vertrekt, zullen we alles onder de zon accepteren”. Een andere regeringsbron zei dat de 78-jarige president ten minste “van zijn giftanden moet worden ontdaan”.

Als hoofd van de tussen-regering wordt de naam genoemd van generaal b.d. Sahabzada Yaqub Khan, een oud-minister van buitenlandse zaken. Hij is op dit moment speciaal vertegenwoordiger van de secretaris-generaal van de VN voor het probleem van de Westelijke Sahara. (Reuter, AFP)