Amsterdam: belang Hoogovens weg

AMSTERDAM, 16 JULI. Amsterdam heeft gisteren haar belang van 5,24 procent in het staalbedrijf Hoogovens verkocht voor ongeveer 46 miljoen gulden. Omdat het aandelenpakket voor bijna 27 miljoen gulden in de boeken stond, levert dit de gemeente een boekwinst op van 19 miljoen gulden.

De gemeenteraad heeft nog geen besluit genomen over de bestemming van de boekwinst. Volgens woordvoerder H. Winthagen heeft wethouder F. de Grave van financiën aangegeven het geld te willen benutten om de financiële weerbaarheid van de gemeente te vergroten.

Het principe-besluit de aandelen van de hand te doen is ongeveer twee jaar geleden genomen. W. Etty was als laatste wethouder ook nog commissaris van Hoogovens. “In de loop der jaren is grootschalige industriepolitiek, zoals de staalsector, steeds meer een zaak van nationale en internationale politiek geworden. De noodzaak voor de Amsterdamse deelneming is dan ook geleidelijk afgenomen”, verklaart Winthagen. Andere deelnemingen, zoals in Schiphol, de RAI, Carré, een elektriciteits- en een pijpleidingenbedrijf, zijn echter niet in het geding.

De koers van Hoogovens daalde gisteren met drie dubbeltjes naar 39,80 gulden. Na het sluiten van de beurs werd de verkoop van de bijna 1,2 miljoen aandelen aan “diverse binnenlandse en buitenlandse institutionele beleggers” bekendgemaakt. ABN Amro trad voor de gemeente op als bemiddelaar.

Hoogovens heeft al twee jaar geen dividend uitbetaald. Vorig jaar leed het bedrijf een verlies van 595 miljoen gulden tegen 51 miljoen gulden in 1991. Ondanks deze cijfers en de algehele crisis in de staalindustrie is de koers van het aandeel Hoogovens sinds januari dit jaar gestegen van 23 gulden tot bijna 40 gulden.

De gemeente Amsterdam nam in 1918 samen met het rijk en de provincie Noord-Holland het initiatief tot de oprichting van Hoogovens en bezit sinds die tijd aandelen. Omdat de gemeente niet deelnam aan nieuwe emissies, verminderde haar belang in de loop der jaren. Het rijk heeft op dit moment nog een belang van 12,32 procent in Hoogovens.

Een woordvoerder van Hoogovens zegt dat het bedrijf “vrij neutraal” tegenover de verkoop van de aandelen staat. “Uiteraard vinden wij het wel jammer. Hoogovens hecht toch aan stabiele aandeelhouders.”