Amerikaanse skinheads opgepakt

LOS ANGELES, 16 JULI. De Amerikaanse politie heeft acht leden van racistische organisaties gearresteerd, onder wie enige skinheads. De acht worden ervan beschuldigd een aanslag voor te bereiden op de grootste zwarte kerk van Los Angeles en op Rodney King, een zwart slachtoffer van mishandeling door de politie. Vrijspraak van de politiemannen die King mishandelden veroorzaakte vorig jaar in Los Angeles de hevigste rassenrellen van de eeuw.

Behalve Rodney King noemden de gearresteerde skins ook de zwarte separatistische leider Louis Farrakhan, leiders van zwarte en joodse mensenrechtengroeperingen en de zwarte rap-groep Public Enemy als mogelijke doelwitten. De politie nam bij invallen een grote hoeveelheid wapens en nazi-attributen in beslag.

In een gezamenlijke operatie van de FBI, de politie van Los Angeles en het federale bureau voor alcohol, tabak en vuurwapens infiltreerden under cover-agenten anderhalf jaar lang in verscheidene skinhead-clubs en racistische groeperingen. De gearresteerde skinheads behoorden tot de groepen "Kerk van de Schepper', "Skins van het Vierde Rijk' en het "Blank Arisch Verzet'. Tegenover de infiltranten spraken ze over plannen om de First African Methodist Episcopal Church op te blazen en een slachtpartij aan te richten onder kerkgangers. Deze kerk heeft een belangrijke rol gespeeld in de nasleep van de rellen in Los Angeles, door de inspanningen van dominees om de verhitte gemoederen in de zwarte gemeenschap tot bedaren te brengen. Bij de rellen vielen 53 doden en werd voor een miljard dollar schade aangericht.

De leider van het Blank Arisch Verzet zei in een commentaar te vermoeden dat de gearresteerden door de under cover-agenten geprovoceerd waren extreme uitspraken te doen. Ook zei hij ieder complot tegen de Eerste AME-kerk te veroordelen.

Volgens een deze week verschenen rapport van de anti-racistische organisatie ADL B'Nai B'rith zijn skinheads de gewelddadigste racistische beweging van de VS geworden. In 1988 waren er 1.500 skinheads in twaalf staten, dit jaar is dat opgelopen tot 3.500 in veertig staten. De afgelopen drie jaar waren de skins volgens het rapport verantwoordelijk voor 22 moorden en duizenden mishandelingen, steek- en schietpartijen, diefstallen en vernielingen aan synagogen. De skinheads zouden de "frontsoldaten' geworden zijn van oudere racistische organisaties, zoals de Ku Klux Klan en de "Arische Natie'. ADL spreekt van een “ernstige bedreiging”. “Velen van deze jongeren lijken gewone Amerikanen, maar onder hun huis-tuin-en-keuken-uiterlijk staat een kruitvat op ontploffen.”

Net als in landen als Duitsland en Groot-Brittannië is er geen grote nationale organisatie van skinheads in de VS. Er zouden ongeveer 160 verschillende skinhead-bendes actief zijn. De grootste concentraties bevinden zich volgens ADL in de staten Texas, New Jersey en Oregon. In Texas ontstond in maart grote verontwaardiging toen een minderjarige skinhead die deelnam aan de moord op een zwarte man slechts veroordeeld werd tot tien jaar voorwaardelijk. De uitspraak lokte een protestmars uit waaraan duizenden mensen deelnamen.