Amerikaans levensmiddelenbedrijf sluit dertig fabrieken; Procter & Gamble: 13.000 banen weg

NEW YORK, 16 JULI. Bij het Amerikaanse levensmiddelenbedrijf Procter & Gamble verdwijnen wereldwijd 13.000 banen, 12 procent van het werknemersbestand. Ongeveer 30 fabrieken zullen worden gesloten. P&G reserveert voor de reorganisatie 1,5 miljard dollar. Dat heeft het bedrijf gisteren bekendgemaakt.

“Ons doel is om onze winstgroei te verbeteren door ofwel grotere marges ofwel lagere prijzen om omzet en marktaandeel te vergroten”, aldus Edwin Artzt, topman van P&G, gisteren bij de aankondiging. “Wij moeten afslanken om te kunnen concurreren. De consument wil waar voor zijn geld. Onze concurrenten worden flexibeler en sneller, en wij zullen harder moeten lopen om voorop te blijven en dat zijn we ook van plan.”

Procter & Gamble, gevestigd in Cincinnati (Ohio), is de producent van zeepprodukten als Dreft, Head & Shoulders en Vidal Sassoon, luiers als Pampers en een frisdrank als Punica. In de VS is het bedrijf met veel van zijn produkten (Tide waspoeder en Crest tandpasta) marktleider en voor veel Amerikanen zijn de produkten huishoudnamen. Het bedrijf had vorig boekjaar een omzet van 30 miljard dollar en een winst van bijna 2 miljard. Om de marges te verhogen wil P&G flink het mes in de organisatie zetten.

Hoewel P&G in wezen een gezond bedrijf is, merkt het dat de klant kieskeuriger wordt en in zijn koopgedrag steeds meer aan goedkope produkten de voorkeur geeft boven merkprodukten. Enkele weken geleden lekte al uit dat P&G daarom bezig was met bezuinigingen. De aankondiging van gisteren overtrof echter alle verwachtingen.

Analisten zien de reorganisatie van P&G als een manier om de concurrentie, onder meer Unilever, een stap voor te blijven. Het bedrijf maakte eerder deze week al bekend dat het de prijzen van een aantal wasmiddelen verlaagde, soms met wel 15 procent. Dat laat de winst alleen onverlet als binnen het bedrijf ook bezuinigd wordt. P&G hoopt de kosten terug te brengen van 14,5 procent van de omzet naar 12 procent.

De helft van de verdwijnende banen komt voort uit fabriekssluitingen en de rest zal het resultaat zijn van reorganisatie. Ongeveer een derde van de verdwijnende banen valt in de VS. In Cincinnati, waar 14.500 mensen bij P&G werken, verdwijnen 2.000 banen. Sinds 1982 heeft P&G 79 nieuwe fabrieken erbij gekregen en er zijn er maar 24 verdwenen. Dat heeft de gemiddelde produktiekosten langzaam verhoogd. Deze overheadkosten verlagen zijn het doel van de campagne die het bedrijf betitelt als strengthening global effectiveness (SGE), ofwel versterking van de wereldwijde effectiviteit. Na het sluiten van de 30 fabrieken in de komende drie jaar komt het aantal vestigingen van het bedrijf op 117. Welke fabrieken dichtgaan wordt nog bekendgemaakt. Het bedrijf verwacht dat de stappen in 1995-1996 een half miljard dollar zullen opleveren.

Het boekjaar 1992-93 van P&G, dat eindigde op 30 juni, wordt afgezien van de speciale voorzieningen volgens Artzt een jaar van recordwinsten. “Wij hadden een goed laatste kwartaal en verwachten een winst voor het gehele jaar die in de dubbele cijfers loopt”, aldus Artzt. “P&G verwacht zelfs een mijlpaal te bereiken door voor het eerst meer dan 2 miljard dollar nettowinst te behalen.”

Van die winst gaat behalve 1,5 miljard dollar aan een reorganisatievoorziening ook nog eens 925 miljoen af door het aannemen van een andere boekhoudmethode en ziektekostenpremies voor gepensioneerde werknemers. Het dividend gaat omhoog van 1,10 dollar naar 1,24 per aandeel.

“Het publiek denkt altijd dat een bedrijfsreorganisatie een teken van problemen is, maar dat is bij ons niet zo”, zei Artzt gisteren. “Wij hebben een gezonde, groeiende onderneming, een uitstekende balans, goede cash-flow, eersteklasprodukten en een goede technologische basis met genoeg groeimogelijkheden.”

De problemen waar Artzt het over heeft zullen vooral worden ervaren door de werknemers die op straat komen te staan. “De veranderingen zullen moeilijk zijn voor sommige van onze werknemers”, zegt Artzt, die erkent dat dit een “pijnlijk punt” is “van deze verder zo positieve en produktieve inspanningen”.

    • Lucas Ligtenberg