VVD eist debat over problemen asielzoekers

DEH HAAG, 15 JULI. Op verzoek van de VVD houdt de Tweede Kamer na het reces een debat over de rol van WVC bij de problemen rond asielzoekers.

Kamerlid Wiebenga van deze partij wil weten waarom het ministerie pas in maart met de Vereniging van Nederlandse Gemeenten een overeenkomst sloot over woningen voor 30.000 verblijfsgerechtigde asielzoekers.

De problemen met de opvang van asielzoekers zijn behalve aan een onverwacht hoog aantal aanvragen vooral te wijten aan opstoppingen in de doorstroming. In veel opvangcentra zitten verblijfsgerechtigde asielzoekers voor wie geen gewone woning beschikbaar is. Ook in de zogeheten ROA-woningen, bestemd voor asielzoekers die nog niet uitgeprocedeerd zijn, maar die hun tijd in het opvangcentrum erop hebben zitten, verblijven 9.000 verblijfsgerechtigden, wachtend op een gewoon huis. De opstopping liep snel op toen het ministerie van justitie vorig jaar besloot de procedures te versnellen, en bovendien alle ex-Joegoslaven de status van verblijfsgerechtigde kregen.

De VVD wil nu weten waarom WVC niet eerder maatregelen nam, temeer daar dat ministerie al in september vorig jaar werd gewaarschuwd. Ook vraagt Wiebenga zich af of uitspraken van de ministers Pronk (ontwikkelingssamenwerking) en d'Ancona (WVC) over een ruimhartiger opvang, geen aanzuigende werking kunnen hebben.

Inmiddels is WVC een plan aan het maken voor de noodopvang in de komende weken, “zodat de vervelende situatie van de afgelopen weken niet meer kan ontstaan”, aldus een woordvoerder. Voordat de meeste ministers zaterdag met vakantie gaan, zal het plan in de ministerraad worden besproken.

In het tentenkamp van Luttelgeest, dat binnen vier dagen vol was, zijn inmiddels vlonders gelegd, na de regenbuien in het begin van deze week. Directrice I. Friesen van het opvangcentrum heeft bekendgemaakt dat het tentenkamp op 31 juli zal worden afgebroken en dat er geen caravans voor in de plaats komen. De 500 asielzoekers in het tentenkamp zullen dan ergens anders moeten worden opgevangen.

De gemeente Amersfoort heeft besloten het plaatselijke asielzoekerscentrum (AZC) tot 1996 open te houden. Eerder was het de bedoeling het centrum begin volgend jaar te sluiten. Bovendien heeft de gemeente toestemming gegeven de capaciteit uit te breiden van 275 tot 375 à 400 plaatsen. Met de verbouwing is een WVC-subsidie gemoeid van twee miljoen gulden. Met de uitbreiding kan de doorstroming van asielzoekers van de vorige week gesloten onderzoek- en opvangcentra naar AZC's weer op gang komen.

De Centrale Opvang Asielzoekers (COA) is nog niet begonnen met het plaatsen van caravans op het door de gemeente Eibergen aangeboden terrein. Een woordvoerder van de COA verwacht echter wel dat die er volgende week zullen staan. Er zijn inmiddels wel caravans geplaatst op de legerplaats Crailo. Twintig asielzoekers worden daar nu opgevangen, de voorlichter verwacht dat volgende week de rest van de caravans klaar staan voor 225 asielzoekers.