Vriendschapsverdragen zouden gezag Brussel bedreigen; Verdragen VS wellicht herzien

BRUSSEL, 15 JULI. De Europese Commissie wil dat acht EG-landen hun vriendschapsverdragen met de VS herzien. Via deze weg hoopt de Commissie het conflict met Duitsland over overheidsaanbestedingen te beslechten. Duitsland onttrok zich vorige maand aan EG-sancties tegen de VS in het conflict over de EG-voorkeursregel bij overheidsorders. Bonn beriep zich op een vriendschapsverdrag uit 1954 met de VS. De Amerikanen troffen eerder sancties tegen de EG uit protest tegen artikel 29 in de EG-richtlijn voor overheidscontracten, volgens welke een EG-bedrijf dat een 3 procent duurder bod uitbrengt dan een niet-EG-bedrijf toch de opdracht krijgt. Washington meent dat dit niet-EG-bedrijven benadeelt. De Commissie vindt echter dat die bescherming in het niet valt bij de protectie van de Amerikaanse markt en trof tegensancties.

Tot woede van Commissaris Brittan (handel) sprak Bonn daarop eenzijdig met Washington af dat de sancties niet op elkaar van toepassing waren. Daarbij beriep Bonn zich op het Duitse vriendschapsverdrag met de VS dat ouder is dan het Verdrag van Rome, waarmee in 1957 de EG werd opgericht. Sinds '57 oefent de Commissie de handelspolitieke bevoegdheden uit.

De lidstaten leggen jaarlijks hun oude vriendschapsverdragen met derde landen voor aan de Commissie. Brussel beoordeelt dan of er aanpassingen nodig zijn, in het licht van de laatste EG-wetten. De Commissie zou nu willen voorkomen dat de acht lidstaten die een vriendschapsverdrag met de VS hebben dat gaan gebruiken om onder EG-afspraken uit te komen. Behalve aan Duitsland heeft de Commissie ook Nederland, Italië, België, Ierland, Luxemburg en Denemarken gevraagd hun vriendschapsverdragen met de VS te herzien. Economische Zaken in Den Haag zegt "niet helemaal te begrijpen' wat de Commissie van Nederland wil. In Brussel wordt erop gewezen dat Nederland zich altijd heeft neergelegd bij de internationale handelspolitieke bevoegdheid van de Commissie en altijd aan sancties heeft meegedaan. Nederland en de VS hebben een Verdrag voor vriendschap, handel en scheepvaart, daterend uit 1956.