Uni Invest koopt directies Nevas en Nedufo uit

AMSTERDAM, 15 JULI. Het vastgoedfonds Uni Invest koopt bij de overname van de onroerend goed-bedrijven Nevas en Nedufo het bestuur van beide ondernemingen uit voor een bedrag van 1,2 miljoen gulden. Dat blijkt uit het biedingsbericht dat Uni Invest gisteren publiceerde.

De directies van Nevas en Nedufo, die aan elkaar zijn geklonken door wederzijdse aandelenparticipaties, ontvangen het leeuwedeel van de vertrekpremie met een bedrag van 858.000 gulden. De commissarissen, de raad van bijstand en de administratiekantoren ontvangen de rest van de uitkoopsom. Volgens Nevas-directeur P. Presseisen, die zijn 418 certificaten voor bijna 70 gulden per stuk ook zal verkopen, is zijn vertrek "niet ongebruikelijk': “Uni Invest heeft een eigen beheersapparaat voor de panden. Een vertrek van het zittende bestuur levert dus kostenbesparingen op voor de nieuwe onderneming”.

Uni Invest is het vehikel van de Canadese vastgoedhandelaar Richard Homburg en Piet Derksen, de voormalige eigenaar van Centerparcs die zijn vermogen grotendeels heeft belegd in de Stichting Levend Water. Na vergeefse pogingen om onder meer Ravast in te lijven, kondigde Uni Invest dit voorjaar aan Nevas/Nedufo te willen overnemen. Na een vertraging in juni door "juridisch-fiscale' problemen, verscheen vanmorgen het biedingsbericht dat door de bank Paribas in elkaar is gezet met behulp van het accountantskantoor Moret, Ernst & Young.

Met de overname-transactie is in totaal een bedrag van ongeveer 100 miljoen gulden gemoeid, dat voor het grootste gedeelte wordt gefinancierd met aandelen in Uni Invest. De huidige grootaandeelhouders van Nevas/Nedufo ontvangen bij een onderhandse plaatsing bijna 75 miljoen gulden in de vorm van 3,2 miljoen aandelen Uni Invest. De "Derden-Aandeelhouders' die via de parallelmarkt in het bezit zijn van stukken Nevas dan wel Nedufo krijgen in contanten uitgekeerd. De Nevas-aandeelhouders, die gezamenlijk 10,17 procent bezitten, krijgen ruim 69 gulden voor een gewoon aandeel of 65,80 gulden voor een bijzonder aandeel (cum pref), beiden iets boven de huidige beurskoers.

Nedufo-aandeelhouders, goed voor 4,66 procent, krijgen iets meer dan 162 gulden voor hun stukken die vanmorgen 153 gulden deden op de beurs. Bij elkaar kost het uitkopen van de Derde Aandeelhouders Uni Invest 25 miljoen gulden.

Met de overname die formeel als "juridische fusie' wordt aangeduid, krijgt Uni Invest een portefeuille van meer dan een half miljard gulden en daarmee de omvang van een middelgroot Nederlands vastgoedfonds. De accountant Moret meldt nadrukkelijk dat de winstprognose “niet inhoudt dat de verwachte uitkomsten gerealiseerd zullen worden”.