Sealand streeft naar fusie met Nedlloyd Lijnen

ROTTERDAM, 15 JULI. De Amerikaanse rederij Sealand voert intensieve gesprekken met Nedlloyd over een fusie met Nedlloyd Lijnen, de containerzeevaartdochter van het Rotterdamse transportconcern.

Dit melden nauw betrokkenen. Sealand-president John P. Clancey heeft gisteren een ontmoeting gehad met de nieuwe Nedlloyd-topman drs. L. Berndsen op het Rotterdamse hoofdkantoor van Nedlloyd. Clancey liet vanmorgen vanuit zijn hotel in Den Haag weten dat hij “nog geen officieel commentaar kan geven totdat er iets definitief bekend is”. Zijn woordvoerder J. Mohorovic wilde “bevestigen noch ontkennen” dat Sealand aanstuurt op een fusie met Nedlloyd Lijnen.

Volgens een woordvoerder van Nedlloyd spraken Berndsen en Clancey gisteren over een “intensivering van de bestaande samenwerking”. De gesprekken tussen Nedlloyd en Sealand worden volgens Nedlloyd “overigens niet op exclusieve basis” gevoerd. “We praten met meerdere partijen”, aldus de woordvoerder die het gesprek tussen Berndsen en Clancey typeerde als “een kennismakingsgesprek”.

Nedlloyd en Sealand werken al enkele jaren samen in de containerzeevaart op de Noordatlantische route. De containerzeevaart heeft op dit moment te maken met structurele overcapaciteit waardoor de prijzen sterk onder druk staan. Nedlloyd Lijnen (4500 medewerkers) zag het bedrijfsresultaat in 1992 teruglopen van 58 miljoen gulden tot 8,6 miljoen gulden op een genvesteerd vermogen van 1,8 miljard gulden.

Sealand deed al eerder pogingen om met Nedlloyd in gesprek te komen. De Sealand-top had de raad van bestuur en alle commissarissen van Nedlloyd op 16 november van het vorig jaar persoonlijk een brief gestuurd. Daarin stelden de Amerikanen voor gesprekken te voeren “over alle mogelijke manieren van samenwerking (...) variërend van een joint venture (...) tot het kopen door ons van alle uitstaande aandelen”. Op 24 november, twee dagen voordat de commissarissen van Nedlloyd hierover onderling overleg konden voeren tijdens een bijeenkomst met de raad van bestuur van Nedlloyd, liet de toenmalige bestuursvoorzitter H. Rootliep de Amerikaanse Sealand-top weten geen belangstelling voor hun voorstellen te hebben.

De gesprekken tussen Sealand en Nedlloyd vallen samen met uitlatingen van A. van Langeveld, directeur van Nedlloyd Lijnen, die eerder deze week tegenover het Nieuwsblad Transport liet weten dat de containerzeevaartdochter van Nedlloyd veel voelt voor een fusie. In de containerlijnvaart wordt al enige tijd over fusies gesproken. In 1988 stelde voormalig Nedlloyd-commissaris en grootaandeelhouder Torstein Hagen voor een alliantie van Europese rederijen rondom Nedlloyd te creëren. Tot nu toe kent Nedlloyd alleen op beperkte basis samenwerking met naast Sealand onder meer het Britse P&O Containers en het Franse CGM.