Palthe wordt overgenomen door groep beleggers

ROTTERDAM, 15 JULI. De activiteiten van de in surséance van betaling verkerende stomerijketen Palthe worden overgenomen door een groep vermogende beleggers, die zich hebben verenigd in de beleggersgroep Manaus Business Development in Amsterdam.

Dat hebben de directie van Palthe en bewindvoerder Vermeulen gisteren bekend gemaakt. Directeur drs. F. Tournier van Palthe wil niet zeggen hoeveel de nieuwe eigenaren betalen voor Palthe. Volgens Tournier hebben de nieuwe eigenaren “nogal wat ervaring op textielgebied”. De stomerijketen zal eerst technisch failliet worden verklaard. De nieuwe eigenaren willen het overgrote deel van de 260 betrokken werknemers in dienst houden, aldus Tournier. Binnen twee weken krijgen de werknemers te horen wie moet vertrekken.

Palthe, nu nog genoteerd op de Amsterdamse effectenbeurs, zal zijn beursnotering verliezen. Tournier verwacht niet dat de bezitters van het aandeel Palthe, waarvan de koers op 20 april nog 32 gulden noteerde, nog iets van hun geld terug zullen zien. De koers van Palthe, dat nu staat genoteerd op het niet-officiële gedeelte van beurs, kelderde vanmorgen van 8 naar 2 gulden.

De textielveredelingactiviteiten van Palthe, die zijn ondergebracht in de dochteronderneming de Regenboog in Tilburg, blijven hoogstwaarschijnlijk ook bestaan nadat dit bedrijf komende vrijdag technisch failliet zal worden verklaard. Volgens Tournier worden de activiteiten overgenomen door de huidige directeur D. van de Ven. Ook hier zal van de 56 betrokken werknemers het overgrote deel hun baan behouden.

De stomerij-activiteiten zullen waarschijnlijk worden voortgezet onder de naam Palthe Stomerijen bv. De leiding zal in handen komen van de huidige directeur Tournier en twee leden van de beleggingsgroep. Dat zijn M. Witteveen en M. Herter.

Palthe verkeert sinds eind mei dit jaar in surséance van betaling. Vooral de verliezen van dochteronderneming De Regenboog, een textielveredelingsbedrijf, hebben Palthe in de problemen gebracht. Nadat eerder dit jaar een "management buy-out' van de De Regenboog niet doorging, dreigde Palthe op te moeten draaien voor de verliezen van deze dochter. De lagere prijs voor de Regenboog betekent dat het verlies dat Palthe op de verkoop van de dochter moet nemen nog verder toeneemt.

Het nieuwe Palthe zal het beleid van Palthe nv voortzetten wat betreft het omzetten van eigen filialen in franchisefilialen. Bovendien willen de nieuwe eigenaren het aantal franchisefilialen uitbreiden. Volgens directeur Tournier zullen de nieuwe eigenaren daartoe “fors investeren” in de stomerijgroep.