Moordpartijen onder Rwandezen in Zare

BRUSSEL, 15 JULI. In het oosten van Zare zijn bij pogroms de afgelopen weken duizenden mensen van Rwandese oorsprong op wrede wijze vermoord. Tienduizenden anderen zijn inmiddels uit de provincie Kivu, waar ze dikwijls al generaties lang woonden, naar Rwanda gevlucht.

De Belgische minister van buitenlandse zaken, Willy Claes, heeft gisteren het bewind van de Zarese president Mobutu Sese Seko voor de moordpartijen verantwoordelijk gesteld. Hij zei over aanwijzingen te beschikken dat het etnische geweld welbewust werd aangewakkerd door de machthebbers. De Belgische minister sloot echter uit dat het tot een militaire interventie van Westerse landen zou komen tegen Mobutu.

Claes bevestigde hiermee berichten van de Vlaamse journaliste Els de Temmerman, die eerder deze week onder andere in de Volkskrant melding maakte van massale slachtpartijen in Kivu. Al sinds april circuleren er berichten over dergelijke etnische pogroms.

De Temmerman citeerde buitenlandse hulpverleners in de grensplaats Goma, die zeiden dat er tussen de 100.000 en 150.000 Rwandezen op de vlucht zijn geslagen. De Rwandezen, zowel Hutu's als Tutsi's, worden belaagd door de leden van twee inheemse Zarese stammen, de Bahunde en de Banyanga. De gewelddadigheden begonnen in maart in de plaats Walikale en breidden zich vervolgens snel uit naar het noorden en het oosten.

Volgens een van de vluchtelingen trekken krijgers van de Zarese stammen de dorpen binnen, gewapend met speren, hakmessen en geweren. Vervolgens nemen ze de inwoners gevangen, steken de huizen in brand en doden al diegenen die niet hun taal spreken. Meer dan honderd dorpen zouden zo al zijn verwoest.

Ook elders in het steeds verder in anarchie wegzakkende Zare blijft de toestand chaotisch. Uit de zuidelijke provincie Shaba blijven berichten komen over een etnische schoonmaak onder de Kasai. De gouverneur van Shaba heeft openlijk gezegd dat hij de veiligheid van de Kasai niet meer kan garanderen. Ruim 100.000 Kasai zijn daarom al op de vlucht geslagen, de meesten naar het buurland Zambia.