Koers KLM naar record, vraag naar cyclische fondsen

AMSTERDAM, 15 JULI. Het aandeel KLM bereikte vanmorgen de hoogste koers van dit jaar. Omstreeks het middaguur stegen de beurskoersen nadat de Bundesbank de rentetarieven onveranderd liet.

AMSTERDAM De meeste beurshandelaren waren uitgegaan van een onveranderde rente. De hoop is nu gevestigd op renteverlagingen bij de volgende vergaderingen van de Bundesbank.

KLM, dat gisteren sloot op 31 gulden, noteerde omsteeks het middaguur 1,30 gulden hoger. Internationale beleggers kochten massaal het aandeel. De kooplust is een gevolg van de beter dan verwachte cijfers over het aantal vervoerde passagiers, een schuldenregeling voor het verliesgevende Northwest (waarin KLM een belang heeft) en de mogelijke kostenbesparingen die de fusie met Swissair, SAS en Austrian Airlines zal opleveren. KLM was vanmorgen met afstand het meest verhandelde aandeel. Om 12.00 uur waren ruim 1,3 stukken van eigendom verwisseld (dubbeltelling).

Ook Philips en andere conjunctuurgevoelige aandelen deden het weer goed. Philips steeg tot vlak onder de hoogste koers van dit jaar (32,30 gulden). Met een omzet van ruim 800.000 aandelen was het elektronicaconcern na KLM het meest verhandelde aandeel. Veel belangstelling was er ook voor het vastgoedfonds Rodamco (slot: 54,20 gulden), dat bij een flinke omzet een koerswinst van een dubbeltje boekte.

De beurs was in afwachting van een mogeljke renteverlaging door de Duitse Bundesbank. Daardoor lag de beurs er over het algemeen praktisch onveranderd bij. De EOE-index was rond het middaguur 0,20 beter op 332,56 terwijl de stemmingsindex onverandert noteerde op 117,10. De optiebeurs, waar komende vrijdag een reeks series expireren, tracht volgens handelaren de EOE-index richting 330 te duwen.

De financiële waarden, die het meeste betrokken zijn bij een rentedaling, lagen alle tot twee kwartjes hoger genoteerd. Profiteerde KLM van de lage olieprijs, Koninklijke Olie moest hierop tijdens de ochtendhandel tot 1 gulden inleveren op 175,30 gulden. De voedingsmiddelen bleven er in de ochtenduren als defensieve waarden weer slecht bijliggen. Zo was Heineken een gulden lager op 176,10 evenals Ahold op 93,90 gulden.

De gehele week al zijn de defensieve waarden uit de gratie nu beleggers een economisch herstel in het verschiet zien liggen en zich op de cyclische waarden storten. Alleen DSM moest gisteren op winstnemingen (verkopen van beleggers) twee dubbeltjes afgeven op 98,10 gulden, nadat de koers eerder deze week fors was gestegen.

De obligatiemarkt bewoog zich in afwachting van het besluit van de Bundesbank van onveranderd tot iets hoger. Volgens obligatiehandelaren is de markt ervan overtuigd dat er geen renteverlaging zal plaats vinden.

Met alle aandacht gericht op de franc was er bij de dollar niet veel te beleven. De Amerikaanse valuta noteerde rond het middaguur op 1,9360 gulden, na gisteren te zijn geëindigd op 1,9325 gulden. In het Verre Oosten, waar de Europese valutaperikelen niet veel indruk maken, werden op ruime schaal dollars gekocht.

NEW YORK De effectenbeurs van New York deed het gisteren niet slecht. Het Dow Jones-gemiddelde van dertig toonaangevende fonden ging met 27,12 punten omhoog tot 3.542,26 punten. De omzet bedroeg 285 miljoen aandelen na 237 miljoen op dinsdag.

De beurs begon meteen al flink hoger. Het Dow Jones-gemiddelde bereikte een maximale winst van de dag van ongeveer 34 punten en bereikte daarmee bijna het record van 27 mei. Dat de stemming er zo goed in zat kwam door de eerder op de dag bekendgemaakte index van de consumentenprijzen. Die index was in juni onveranderd ten opzichte van de maand ervoor, hetgeen goed nieuws was voor degenen die bang zijn voor inflatie. Eerdere gegevens duidden ook al op een lage inflatie en dat maakt een renteverhoging in de VS onwaarschijnlijk, zodat de aandelenkoersen in ieder geval voorlopig niet te lijden krijgen van een aantrekkelijker dollar. Een bescheiden stijging in de obligatiehoek en aankoopprogramma's van de computers waren mede de oorzaak van de stijging van de aandelenkoersen.

TOKIO Op de effectenbeurs van Tokio steeg het Nikkei-gemiddelde van 225 fondsen met 18,91 punten tot 20.158,02 punten. Eerder op de dag was de stijging een stuk groter. Reden daarvoor was de verwachting dat de rente in Japan omlaag kan gaan en dat de regeringspartij LDP het bij de komende verkiezingen beter zal doen dan tot nu toe werd aangenomen. De stijging werd grotendeels teniet gedaan door winstnemingen.