Japanse prent ten onrechte op lijst beschermd cultuurgoed; Claim Sotheby's tegen WVC

AMSTERDAM, 15 JULI. Het veilinghuis Sotheby's in Amsterdam dient een schadeclaim in tegen het ministerie van WVC, omdat het ten onrechte een zeventiende-eeuwse Japanse tekening van de stad en baai van Nagasaki op de lijst van beschermde voorwerpen heeft geplaatst.

Drie dagen voordat de tekening in mei zou worden geveild heeft Sotheby's die dan ook terug moeten trekken. Door plaatsing op de lijst mocht de tekening het land niet verlaten en haakten de potentiële buitenlandse kopers af.

Niet bekend

De tekening is van de lijst van beschermde cultuurgoederen geschrapt, omdat de Wet tot Behoud van Cultuurbezit bepaalt dat als de eigenaar niet langer dan dertig jaar geleden is overleden, zijn erfgenamen toestemming moeten geven voor plaatsing op de lijst. De eigenaar overleed in 1979. Hij had de prent in 1952 cadeau gekregen van een Japanse zakenrelatie. De vier erfgenamen - die van de opbrengst van de prent een reis naar Japan willen maken - hebben die toestemming niet gegeven.

Op de tekening wordt een historische gebeurtenis van 5 juni 1647 afgebeeld. Op die dag verschenen twee Portugese schepen in de Japanse havenstad, die waren gestuurd door de koning van Portugal. Doel van hun bezoek was de handelsbetrekkingen met Japan, die werden gemonopoliseerd door de Chinezen en de Nederlanders, te herstellen.

Directeur John van Schaik van Sotheby's was destijds bijzonder boos dat de tekening zo kort vóór de veiling op de lijst van beschermde kunstvoorwerpen was geplaatst. Dat zou zijn gebeurd na een telefoontje van medewerkers van het Volkenkundig Museum in Leiden. (ANP)